Nors pagal pilną vakcinacijos schemą pasiskiepijusių ir COVID-19 liga persirgusiųjų asmenų tikimybė užsikrėsti šia liga yra gerokai mažesnė, tačiau ji išlieka. Todėl turėjus didelės rizikos sąlytį, svarbu imtis papildomų atsargumo priemonių: rekomenduojama ne tik vengti susibūrimų, bet ir objektyviai įvertinus turėtą riziką ne anksčiau kaip 3 dieną po turėto kontakto atlikti testą. PGR tyrimas arba greitasis antigeno testas tokiems asmenims mobiliuose punktuose atliekami nemokamai, valstybės lėšomis.

Registruotis tyrimui galima internetu, pasirenkant mygtuką „Vakcinuotiems ar persirgusiems didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju COVID-19 liga turėjusiems asmenims, kuriems netaikoma izoliacija“ arba paskambinus numeriu 1808.

Taigi, jei pagal pilną skiepijimo schemą vakcinuotas arba persirgęs asmuo turėjo didelės rizikos sąlytį, jis:

1. Neturi izoliuotis. Dirbančiam asmeniui rekomenduojama tik nuvykti į darbą ir namus, jei nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Jis neturėtų dalyvauti renginiuose, kitose žmonių susibūrimo vietose, turi apriboti asmenų, su kuriais bendraujama, skaičių. Bendraujant su kitais asmenimis, tokie asmenys turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, laikytis saugaus atstumo ir kitų bendrųjų COVID-19 ligos prevencijos priemonių.

2. Rekomenduojama ne anksčiau kaip 3 dieną po turėto kontakto atlikti PGR tyrimą arba greitąjį antigeno testą. Tyrimo atlikti nereikia asmenims, kurie persirgo COVID-19 liga mažiau nei prieš 90 dienų.

3. Turi stebėti savo sveikatos būklę. Jei sąlytį turėjusiam asmeniui pasireiškia COVID-19 ligai būdingi simptomai, jis nedelsiant turi izoliuotis, registruotis tyrimui ir kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Vakcina nuo COVID-19 neapsaugo nuo šios ligos šimtu procentų, tačiau tai yra šiuo metu pati veiksmingiausia priemonė, siekiant išvengti sunkių komplikacijų ar net mirties. Kaip parodė Lietuvos statistikos departamento vykdoma vakcinų veiksmingumo bei galimų šalutinių poveikių stebėsena Lietuvoje, pasiskiepijusių asmenų rizika užsikrėsti sumažėja net 5 kartus, rizika patekti į ligoninę dėl COVID-19 yra 10 kartų mažesnė nei nepasiskiepijusiųjų, rizika numirti nuo COVID-19 – bent 20 kartų mažesnė. Pirmojoje jų teiktos ataskaitos dalyje pateikti duomenys apie gamintojo „Pfizer-BioNTech“ vakcinos „Comirnaty“ efektyvumą apsaugant nuo užsikrėtimo Delta atmaina, hospitalizacijos ir mirties.

SAM Spaudos tarnyba