Lietuvos gyventojai vis labiau pripažįsta ligų prevencijos programų, finansuojamų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo, svarbą ir patys gana aktyviai jomis domisi. Per septynerius metus nenorinčiųjų pasitikrini pagal šias programas sumažėjo beveik pustrečio karto.

Naujausias šalies gyventojų informuotumo ir įsitraukimo į ligų prevencijos programas tyrimas, kurį Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) užsakymu atliko rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija „Spinter tyrimai“, rodo, kad net 8 iš 10 Lietuvos gyventojų (arba 83 proc.) yra girdėję apie ligonių kasų finansuojamas prevencines programas, pusė apklaustųjų kurioje nors iš jų yra dalyvavę.

Per 7 metus reikšmingai sumažėjo atsisakančiųjų dalyvauti prevencinėse programose dalis. Pavyzdžiui, atsisakančiųjų pasitikrinti pagal ankstyvojo vėžio prevencines programas sumažėjo 2,5 karto – nuo 25 proc. 2013 m. iki 10 proc. šiemet. Nenorinčių dalyvauti širdies ir kraujagyslių ligų prevencinėje programoje atitinkamai sumažėjo nuo 24 proc. iki 11 procentų.

Geriausiai žinomos yra gimdos kaklelio ir krūties vėžio prevencinės programos (žino 65 proc. apklaustųjų). Po 60 proc. respondentų teigė girdėję apie širdies ir kraujagyslių ligų, 59 proc. – priešinės liaukos (prostatos) vėžio, 58 proc. – storosios žarnos vėžio prevencinę programą.

Apklaustųjų teigimu, pagrindinis informacijos apie ligų prevencijos programas šaltinis – šeimos gydytojas ar kitas sveikatos priežiūros specialistas poliklinikoje ar šeimos centre (67 proc.). 54 proc. apie programas teigė išgirdę iš žiniasklaidos, 46 proc. – draugų, šeimos narių. 78 proc. prisipažino žinantys, kur kreiptis norint gauti paslaugas pagal prevencines programas.

Apklausa parodė, kad gyventojai ne tik žino apie minėtas programas, bet ir noriai dalyvauja jose dalyvauja. 29 proc. respondenčių yra dalyvavusios gimdos kaklelio vėžio, 18 proc. apklaustųjų – širdies ir kraujagyslių, 14 proc. – krūties vėžio, 11 proc. – storosios žarnos vėžio, 10 proc. – priešinės liaukos (prostatos) vėžio prevencinėje programoje. 76 proc. gavusių kvietimą pasitikrinti pagal kurią nors prevencinę programą pasinaudojo šiuo kvietimu. 60 proc. pasitikrinusiųjų liko visiškai patenkinti suteiktų paslaugų kokybe, 37 proc. – labiau patenkinti.

Tyrimas atskleidė, kad 81 proc. apklaustųjų norėtų dalyvauti širdies ir kraujagyslių ligų programoje, 79 proc. – programose, skirtose ankstyvam vėžio (gimdos kaklelio, krūties, storosios žarnos ar prostatos) diagnozavimui. Dažniausios priežastys, kodėl gyventojai nesutiktų tirtis pagal minėtas programas, – poreikio nebuvimas, jautimasis sveiku, problemų neturėjimas. Įdomu, kad beveik pusė (45 proc.) tyrimo dalyvių savo sveikatą vertino teigiamai, o absoliuti dauguma (96 proc.) respondentų teigė, kad jaučiasi atsakingi už savo sveikatą.

Dauguma (76 proc.) šalies gyventojų norėtų būti informuoti apie ligų prevencijos programas apsilankymo pas gydytoją metu. 40 proc. – pageidautų būti informuoti telefonu, 33 proc. – elektroniniu paštu, 26 proc. – SMS žinute. Visą VLK užsakymu liepos mėnesį atliktą tyrimą galima rasti čia.

Apie prevencines programas bei dalyvavimą jose galima sužinoti ligonių kasų interneto svetainėje (plačiau čia).

Vaizdo medžiagą galite pamatyti čia.

Ligonių kasos kviečia:

Rūpimus klausimus galima pateikti info@vlk.lt arba (8 5) 232 2222.