ES / EEE šalys į naujuosius metus žengė turėdamos 46 procentų omikron atmainos paplitimą.  Apie tai šį penktadienį pranešė Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC).

Pasak ECDC, daugumoje šalių naujų COVID-19 ligos atvejų ir hospitalizavimo rodikliai buvo dideli ir didėjo, o mirties atvejų ir intensyviosios terapijos skyrių pacientų skaičius išliko stabilus.

Savo pranešime ECDC pabrėžia, kad vis dar yra nedaug įrodymų, kad būtų stebimas mažesnis omikron varianto sukeltas ligos sunkumas lyginant su delta varianto sukelta liga. Ankstyvieji tyrimai rodo, kad dabartinės vakcinos gali būti mažiau veiksmingos prieš omikron atmainos sukeliamą infekciją, tačiau, ECDC pranešime pabrėžiama, kad esamos vakcinos vis tiek apsaugo žmones nuo hospitalizacijos ir sunkių ligos formų.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pranešime pažymima, kad atsižvelgiant į eksponentinį naujų omikron atmainos atvejų augimą ir didelį susirgimo atvejų skaičių, bet kokia potenciali nauda dėl pastebėto mažesnio omikron sukeltos ligos sunkumo lyginant su delta atmaina, bus trumpalaikė ir ilgainiui prognozuojama daugybė sunkių padarinių.

Didžiausias naujų atvejų skaičius buvo registruotas 15–24 metų amžiaus grupėje (siekė 3 834 atv. 100 000 gyv.), 25–49 metų (2 852 atv. 100 000 gyv.) ir jaunesnių nei 15 metų amžiaus (1 853 atv.100 000 gyv.) asmenų grupėje. Visgi, pabrėžiama, kad didėjantis naujų atvejų skaičius per pastarąsias dvi savaites registruotas visose amžiaus grupėse.

Pastarųjų dviejų savaičių mirtingumo nuo COVID-19 rodiklis ES / EEE 2022 šalyse siekė 49,2 atvejus 1 milijonui gyventojų (šalių diapazonas: nuo 10,2 iki 142,7 mirties atvejų). Toks mirtingumo rodiklis išlieka stabilus jau septynias savaites. Mirtingumo didėjimo tendencijos buvo pastebėtos devyniose šalyse. Pandemijos laikotarpiu mirtingumo pikas buvo registruotas 2020 metų 49 – ąja savaitę ir jis siekė  115 mirties atvejų milijonui gyventojų.

Pasak ECDC duomenų, pirmąja šių metų savaitę ES / EEE šalyse hospitalizavimo rodiklis (duomenis pateikė 17 šalių) siekė 15,4 atvejo 100 000 gyventojų (šalių diapazonas buvo nuo 2,4 iki 37,3 atv.) ir šis rodiklis per pastarąsias dvi savaites didėjo. Aštuoniose šalyse pastebėtos didėjančios hospitalizacijos tendencijos. Šešiose šalyse hospitalizacijų  rodiklis buvo 50 proc. ar dar didesnis, palyginti su duomenimis atitinkamos šalies pandemijos piko metu.

Tuo tarpu pacientų gydomų intensyvios terapijos skyriuje rodiklis pirmąją 2022 – ųjų metų savaitę ES / EEE šalyse (duomenis pateikė 14 šalių) siekė 1,9 atvejo 100 000 gyventojų (šalių diapazonas: nuo 0,5 iki 8,4 atvejo) išliko stabilus jau šešias savaites. Didėjimo tendencijos buvo pastebėtos keturiose šalyse. Penkiose šalyse intensyviosios terapijos pacientų skaičius buvo 50 proc. ar didesnis, lyginant su duomenimis atitinkamos šalies pandemijos piko metu.

Šalys, kuriose omikron atmaina tapo dominuojančia (sudaro daugiau nei 50 proc. sekvenuotų virusų) yra: Austrija, Belgija, Kipras, Danija, Suomija, Prancūzija, Graikija, Islandija, Airija, Lichtenšteinas, Lietuva, Liuksemburgas , Malta, Nyderlandai, Norvegija, Portugalija, Slovėnija, Ispanija  ir Švedija.

Šalys, kuriose yra omikron variantas, bet jis dar nedominuoja, yra Bulgarija, Kroatija, Čekija, Estija, Vokietija , Vengrija, Italija, Latvija, Lenkija, Rumunija ir Slovakija.

Didelis (20 proc. ar daugiau) atvejų padidėjimas užfiksuotas šiose šalyse: Austrijoje, Kipre, Liuksemburge, Suomijoje, Vokietijoje, Graikijoje ir Lietuvoje.

Pasak Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro, epidemiologinė padėtis, kelianti didelį arba labai didelį susirūpinimą, buvo registruota 28 ES/EEE šalyse. Tokią situaciją daugiausia lemia didėjantis omikron atmainos plitimas.

Pagal ECDC pranešimą parengė gyd.-epidemiologė I.Čaplinskienė

Daugiau informacijos galima rasti 2022.01.14 d. (penktadienio) ECDC pranešime ČIA

 

ULAK informacija