Nuo 2017 m. iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF), ligonių kasos kompensuoja pagalbinio apvaisinimo paslaugas. Tai didelė finansinė pagalba daugeliui porų, siekiančių susilaukti vaikelio.

Visais atvejais dėl PSDF lėšomis kompensuojamų pagalbinio apvaisinimo paslaugų pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją ar gydantį gydytoją. Įvertinęs paciento diagnozę, sveikatos būklę, gydytojas išrašys siuntimą konsultacijai pas vaisingumo specialistą.

Svarbu žinoti, kad paslaugas pacientas gali gauti jo paties pasirinktoje medicinos įstaigoje. Tačiau būtina, kad pasirinkta gydymo įstaiga turėtų sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK), nes tik tokiu atveju išlaidos bus apmokėtos iš PSDF.

Poroms, norinčioms pasinaudoti pagalbinio apvaisinimo paslaugomis, PSDF lėšomis yra apmokami du pagalbinio apvaisinimo gydymo ciklai. Procesas prasideda nuo gydytojo akušerio ginekologo konsultacijos. Vieno gydymo ciklo metu kompensuojami trys echoskopiniai tyrimai folikulams matuoti. Ligonių kasos taip pat kompensuoja vaistus, skiriamus kiaušidžių stimuliacijai bei lytinių ląstelių banke saugomų embrionų paruošimą ir perkėlimą į moters kūną.

Gydytojo akušerio ginekologo konsultacijos dėl pagalbinio apvaisinimo metu partneriams atliekami laboratoriniai ir  instrumentiniai tyrimai.

Klaipėdos TLK duomenimis, 2021 m. pagalbinio apvaisinimo paslaugų šios TLK aptarnaujamos teritorijos gydymo įstaigose buvo suteiktos 95 poroms. Šiuo metu kompensuojamas pagalbinio apvaisinimo paslaugas Klaipėdoje teikia 3 įstaigos: UAB „Jolsana“, UAB „Northway“ medicinos centrai ir UAB Vaisingumo klinika.

Visų įstaigų Lietuvoje sąrašą galima rasti čia.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos informacija

Ligonių kasos kviečia:

Rūpimus klausimus galima pateikti info@vlk.lt arba (8 5) 232 2222.

VLK INFORMACIJA