Privalomojo sveikatos draudimo taryba pritarė COVID-19 ligos diagnostikos paslaugų perkėlimui į sveikatos priežiūros įstaigas. Šios paslaugos bus apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Nuo gegužės 1 d. Lietuvoje atšaukus ekstremaliąją situaciją dėl COVID-19, keičiama ir šios ligos diagnostikos strategija. Testavimas dėl koronaviruso infekcijos perkeliamas iš mobilių punktų į šalies gydymo įstaigas. Panaikinus mobiliuosius punktus, patys pacientai registruotis tyrimui negalės,  registraciją vykdys gydymo įstaigos.

Svarbu žinoti, kad dėl koronaviruso infekcijos bus tiriami tik turintieji ūminei kvėpavimo takų infekcijai arba gripui būdingų simptomų, o sprendimą dėl tyrimo atlikimo priims gydytojas, į kurį kreipiamasi. Todėl gyventojai, jaučiantys COVID-19 ligos simptomus, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Taip pat stacionarines paslaugas teikiančiose įstaigose gydymo įstaigos vadovo nustatyta tvarka galės būti tiriami besimptomiai hospitalizuojami ar jau hospitalizuoti pacientai. Visos šios ligos diagnostikos paslaugos bus apmokamos iš PSDF.

Pirminio lygio sveikatos priežiūros įstaigos PSDF lėšomis pacientams galės atlikti greituosius antigeno testus. Antrinio arba tretinio lygio gydymo įstaigose ambulatoriniams pacientams greitąjį SARS-CoV-2 antigeno testą arba SARS-CoV-2 viruso tyrimą PGR metodu galės skirti skubiosios medicinos pagalbos skyriaus gydytojas, ambulatorines konsultacijas teikiantis infekcinių ligų gydytojas arba pulmonologas. Tuomet hospitalizuojamiems ar hospitalizuotiems pacientams greitasis antigeno testas arba viruso tyrimas PGR metodu bus skiriamas gydymo įstaigos vadovo nustatyta tvarka.

Įvertinus Sveikatos apsaugos ministerijos epidemiologų prognozes, preliminarūs skaičiavimai rodo, jog vien šiais metais COVID-19 ligos diagnostikos paslaugoms apmokėti gali prireikti 23,5 mln. eurų. Kadangi tokios išlaidos biudžete nebuvo numatytos, PSDT pritarė, kad joms padengti būtų skiriamos PSDF rezervo rizikos valdymo dalies lėšos.

Ligonių kasos kviečia:

Rūpimus klausimus galima pateikti info@vlk.lt arba (8 5) 232 2222.

 

VLK informacija