Šiandien įprasta matyti žmogų, išmarginusį savo kūną tatuiruotėmis, ar išbandžiusį ilgalaikio makiažo paslaugas. Nusprendę užsukti į grožio saloną dažnai nerimaujama, ar rezultatas po grožio procedūros bus toks, kokio norėjosi, ar labai skaudės. Tačiau ne kiekvienas susimąsto, kokie pavojai sveikatai gali tykoti netinkamai ir neatsakingai pasirinkus grožio paslaugų teikimo saloną ar konkretų meistrą. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Klaipėdos departamento specialistai pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis grožio paslaugas.

Naudojami instrumentai turi būti sterilūs

Tatuiravimo ir ilgalaikio makiažo paslaugos priskiriamos A kategorijos paslaugoms, t. y. tokioms paslaugoms, kurias teikiant pažeidžiama oda arba gleivinė ir instrumentas užteršiamas krauju arba kitais kūno skysčiais. Šias paslaugas teikiantys asmenys turi būti itin atsakingi naudodami instrumentus: būtina naudoti sterilius vienkartinius ar daugkartinius instrumentus, taip pat negalima pakartotinai naudoti vienkartinių instrumentų.

Gali kelti grėsmę sveikatai

Teikiant tatuiravimo ir ilgalaikio makiažo paslaugas nesteriliais instrumentais, nesilaikant elementarių rankų, patalpų, inventoriaus higienos reikalavimų, rizikuojama žmogaus sveikata, kadangi galima užsikrėsti hepatitais B ir C, žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV), odos virusu (karpomis), odos grybelinėmis ar kitomis ligomis. Be to, tatuiruočių dažai ir ilgalaikio makiažo preparatai pagal prigimtį yra kelių cheminių medžiagų mišinys, kuriame gali būti pavojingų cheminių medžiagų, sukeliančių ne tik smarkų odos sudirginimą, alergiją, bet ir kur kas sunkesnių negrįžtamų padarinių sveikatai, tokių kaip genetinės mutacijos ar vėžys.

Būtina turėti leidimą-higienos pasą

Pažymėtina, kad tatuiravimo, ilgalaikio makiažo paslaugų teikėjai privalo turėti leidimą-higienos pasą (LHP). Jis išduodamas tada, kai veiklos vykdymo sąlygos atitinka Lietuvos higienos normoje HN 117:2007 „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ nustatytus reikalavimus.

Tad nusprendę pasidaryti tatuiruotę, ar atlikti ilgalaikį makiažą, NVSC specialistai rekomenduoja pasidomėti, ar grožio paslaugų teikėjas dirba legaliai, ir, ar turi šiai veiklai išduotą LHP.

Informaciją, ar pasirinktas grožio salonas turi LHP, galite sužinoti apsilankę NVSC interneto svetainėje čia

NVSC specialistai grožio paslaugų teikėjams ir asmenims, nusprendusiems pasidaryti tatuiruotę ar atlikti ilgalaikį makiažą, primena pagrindinius dalykus:

  • Grožio paslaugų teikėjai turi atminti, kad tatuiravimo ir ilgalaikio makiažo paslaugos turi būti teikiamos tik vyresniems nei 18 metų asmenims, o nepilnamečiai privalo turėti raštišką tėvų ar globėjų sutikimą.
  • Labai svarbu klientą informuoti apie riziką sveikatai, susijusią su paslaugų teikimu, galimas komplikacijas, tolesnę pažeistų kūno vietų priežiūrą, apie atvejus, kada paslauga negali būti teikiama.
  • Tatuiruotei, ilgalaikiam makiažui atlikti naudojamas adatas ir kitus instrumentus naudokite tik sterilius, juos išpakuokite klientui matant.
  • Vilkėkite švarius darbo drabužius, avalynę, nusiplaukite rankas prieš pradėdami ir baigę teikti grožio paslaugą, prieš užsimaudami ir nusimovę pirštines; dezinfekuokite rankas prieš pradėdami dirbti su steriliais instrumentais.
  • Prieš teikiant paslaugą, kliento odą nuplaukite vandeniu ir muilu, dezinfekuokite.
  • Naudokite švarius, kitiems vartotojams nenaudotus, arba vienkartinius užtiesalus, servetėles ir kitas priemones; taip pat vienkartinius tatuiruočių trafaretus.
  • Tatuiravimui, ilgalaikiam makiažui naudojamus dažus, esančius daugkartinio naudojimo pakuotėje, prieš teikiant paslaugą, įpilkite į vienkartinį indelį.
  • Jei abejojate dėl dažų saugos, grožio paslaugų meistro paprašykite dažų saugą patvirtinančių dokumentų; pasidomėkite dažų chemine sudėtimi, įsitikinkite, kad juose nėra draudžiamų medžiagų ar medžiagų, galinčių sukelti Jums alergiją, ar kitą nepageidaujamą organizmo reakciją. Ant preparato ieškokite užrašo „Mišinys, skirtas naudoti tatuiruotėms arba ilgalaikiam makiažui“.
  • Jeigu kūno vieta, kurioje buvo daryta tatuiruotė, ar teikta ilgalaikio makiažo paslauga, tapo skausminga, paraudo labiau nei apie jos paraudimą įspėjo ją atlikęs specialistas, patino, pradėjo sausėti, nedelsiant kreipkitės į gydytoją.

NVSC informacija