Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) primena, kad daugeliui infekcinių ligų yra būdingas sezoniškumas – sergamumas jomis padidėja šaltuoju metų laiku. Viena tokių ligų – meningokokinė infekcija, sukelianti sunkius simptomus, tačiau neplintanti taip lengvai kaip gripas. Be to, jos galima išvengti pasiskiepijus. NVSC specialistai primena, kuo ši liga pavojinga, kaip jos saugotis ir kokios priemonės taikomos, kai ja suserga mokyklą, darželį ar kitą ugdymo įstaigą lankantis vaikas.

Plinta artimo sąlyčio  metu

Meningokokinė infekcija – reta, tačiau pavojinga bakterinė infekcija, kurios sunkiausios klinikinės formos – žaibinis sepsis (kraujo užkrėtimas) ar pūlingas meningoencefalitas (galvos ir nugaros smegenų dangalų uždegimas). Pirmieji ligos požymiai panašūs į peršalimo – sloguojama, skauda gerklę, pakyla temperatūra. Vėliau atsiranda kiti būdingi simptomai – stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas.

Specialistai pabrėžia, kad ši liga plinta tik artimo sąlyčio  su sergančiuoju metu (bučiuojantis, valgant iš tų pačių indų, užkratui per seiles ar nosies išskyras patekus į kito žmogaus burną ar nosį). Todėl, kad būtų užkirstas kelias tolesniam infekcijos plitimui, ja  susirgus svarbu nustatyti, su kuo artimai bendravo susirgusysis.

Didesnė rizika – artimą sąlytį turėjusiems asmenims

NVSC specialistai epidemiologinio tyrimo metu nustatę artimą sąlytį turėjusius asmenis, skiria jiems profilaktines priemones – siuntimą pas gydytoją, kuris paskirs vaistus. Paprastai sąlytį turėjusiais laikomi susirgusių asmenų šeimos nariai, suolo draugai, kiti klasės ar grupės vaikai, su kuriais susirgusysis glaudžiai bendravo (valgė iš tų pačių indų, dalinosi higienos priemonėmis ar kitais daiktais, per kuriuos į organizmą galėjo patekti susirgusiojo seilių, nosies išskyrų).

„Meningokokinė infekcija neplinta taip lengvai ir greitai kaip vėjaraupiai, gripas ar kitos oro lašeliniu būdu plintančios ligos. Todėl laiku nustačius sąlytį turėjusius asmenis ir jiems paskyrus atitinkamas priemones, kelias infekcijos plitimui kolektyve užkertamas“, – paaiškina NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Rasa Liausėdienė.

Visiems kitiems ugdymo įstaigos nariams – kitų klasių mokiniams, mokytojams, neįtrauktiems į sąlytį turėjusių asmenų sąrašą, specifinės profilaktikos priemonės netaikomos. Visgi kurį laiką pravartu atidžiau stebėti savo sveikatą, prasidėjus karščiavimui ar atsiradus kitiems būdingiems ligos požymiams (stiprus galvos skausmas, pykinimas, vėmimas, odos bėrimai, sprando raumenų sustingimas), patariama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms

Meningokokine infekcija serga įvairaus amžiaus žmonės, tačiau dažniau – vaikai iki 5 metų amžiaus,  taip pat vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys, kurių imunitetas yra nusilpęs, ar asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis. Efektyviausiai nuo šios ligos juos gali apsaugoti skiepai.

Lietuvoje nuo 2018 m. liepos 1 d. kūdikiai skiepijami nuo B tipo meningokokinės infekcijos. Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių skiepijami 3 mėn., 5 mėn. ir 12–15 mėn. amžiaus kūdikiai. Savo lėšomis pasiskiepyti gali visi asmenys, nepriklausomai nuo amžiaus, t. y. ir vyresni vaikai bei suaugę asmenys.

Tėvai ar globėjai, norintys paskiepyti savo vaikus ar pasiskiepyti patys, turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Specialistai primena, kad meningokoko bakterija yra neatspari aplinkos poveikiui ir greitai žūsta, todėl patalpas (ypač kur būna daug žmonių) rekomenduojama dažnai vėdinti ir valyti drėgnu būdu. Taip pat svarbu dažnai plauti rankas, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo.

 

Kontaktai žiniasklaidai

 

NVSC informacija