Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, Lietuvoje per visą žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) registravimo laikotarpį (1988–2022 m.) diagnozuoti 697 įgyto imunodeficito sindromo (AIDS) atvejai. Šalyje, kaip ir Europoje, ŽIV diagnozuojamas per vėlai, kai liga jau būna pažengusi. Todėl NVSC specialistai atkreipia dėmesį į galimybę pasitikrinti.

ŽIV – kas tai?

ŽIV infekcija silpnina žmogaus imuninę sistemą. Užsikrėtęs šiuo virusu žmogus tampa neatsparus kitoms ligoms (tuberkuliozei, vėžiui ir kt.). Paskutinė ŽIV ligos stadija – AIDS, kuris nustatomas, kai ŽIV užsikrėtusiam asmeniui diagnozuojama viena iš AIDS indikacinių ligų (Kapoši sarkoma, ŽIV išsekimo sindromas, stemplės kandidozė ir kt.). Jungtinių tautų ir AIDS programos (UNAIDS) duomenimis, 2022 m. nuo AIDS sukeltų ligų mirė 630 tūkst. žmonių.

Svarbu pažymėti, kad ŽIV užsikrėtę žmonės, vartojantys antiretrovirusinius vaistus, sumažina riziką perduoti ŽIV savo lytiniams partneriams, nes yra slopinamas viruso dauginimasis organizme. Todėl ankstyva diagnostika ir gydymas yra labai svarbūs ne tik siekiant pagerinti ŽIV užsikrėtusių žmonių sveikatą, bet ir užkirsti kelią ŽIV plitimui.

Kaip plinta ŽIV?

Infekcijos šaltinis yra ŽIV užsikrėtęs žmogus. ŽIV plinta lytinių santykių metu, per kraują, taip pat jį gali perduoti motina vaikui nėštumo ir gimdymo metu. Šiuo virusu neužsikrečiama kosint, čiaudint,  apsikabinant, spaudžiant ranką ar dalinantis asmeniniais daiktais.

Apie ŽIV tyrimus

Dėl ŽIV nemokamai galima pasitikrinti atlikus atrankinį greitąjį ŽIV testą nevyriausybinėse organizacijose ir žemo slenksčio paslaugų kabinetuose. Greitąjį savikontrolės testą galima įsigyti vaistinėse ir internetinėse parduotuvėse.

Įstaigų, kur galima pasitikrinti dėl ŽIV, sąrašą rasite čia.

 

Kontaktai žiniasklaidai

 

NVSC informacija