Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenimis, per savaitę sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) skaičius dar padidėjo. Bendras sergamumo šiomis ligomis rodiklis lapkričio 20–26 d. (47-ąją savaitę) siekė 1404,1 atvejo 100 tūkst. gyventojų, lapkričio 13–19 d. (46-ąją savaitę) jis buvo mažesnis – 1183,6 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis praėjusią savaitę buvo užregistruotas Utenos apskrityje, didžiausias – Vilniaus apskrityje. Epideminis sergamumo lygis buvo pasiektas septyniose savivaldybėse, t. y. peržengta 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba: Vilniaus mieste ir rajone, Marijampolėje, Kazlų Rūdoje, Klaipėdos mieste, Kauno ir Jonavos rajonuose.

Lapkričio 20–26 d. Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyta 17 asmenų: 8 vaikai (0–17 m.), 1 asmuo, priklausantis 18–64 m. amžiaus grupei, ir 8 vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys. Intensyvios terapijos skyriuose buvo gydomi 2 asmenys (vyresni nei 65 m.).

Primename, kad kiekvienos savivaldybės sergamumo rodiklius galima rasti NVSC interneto svetainėje.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2023 m. 46-ąją savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 105 ėminiai, iš kurių 3-uose ėminiuose buvo aptiktas A tipo gripo virusas.

Europos respiracinių virusų priežiūros tinklo (ERVISS) duomenimis, 46 savaitės pabaigoje (iki 2023 m. lapkričio 19 d.) didėjantis sergamumas kvėpavimo takų ligomis (gripu ir  ŪVKTI) daugumoje ES ir (arba) EEE šalių. COVID-19 atvejų dalis išlieka didesnė nei respiracinio sincitinio viruso (RSV) bei sezoninio gripo  Sergamumo ŪVKTI (išskyrus gripą ir COVID-19 ligą) rodiklis Lietuvoje ir Latvijoje 46 savaitę buvo vertinamas kaip vidutinis.

Daugiau informacijos rasite čia. 

NVSC specialistai primena, kad efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir COVID-19 ligos yra skiepai, tad, jeigu dar nesuspėjote pasiskiepyti, turite galimybę tai padaryti vieno apsilankymo pas gydytoją metu. Tiek nuo gripo, tiek nuo COVID-19 ligos ypač rekomenduojame pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantiems asmenims:

  • 65 m. ir vyresniems;
  • socialinės globos ir slaugos įstaigų gyventojams;
  • asmenims, sergantiems lėtinėmis ligomis;
  • asmenims, kurių imunitetas nusilpęs;
  • sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams;
  • nėščiosioms.

Saugantis gripo ir kitų peršalimo ligų taip pat labai svarbu laikytis higienos taisyklių: kosint ir čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis (galima užsidengti skepetaite ar sulenkta alkūne); reguliariai plauti rankas su muilu ir vandeniu arba naudoti rankų dezinfekcijos priemones; stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač nešvariomis rankomis; dažnai drėgnu būdu valyti ir vėdinti patalpas; viešose uždarose vietose (paslaugų teikimo vietose, renginiuose, maldos namuose, viešajame transporte ir kitose uždarose vietose, kurios prastai vėdinamos, taip pat kuriose yra didelis žmonių skaičius ir neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo nuo kitų žmonių) rekomenduojama dėvėti medicinines veido kaukes arba respiratorius.

Daugiau informacijos apie COVID-19 ir gripą rasite adresu

 

Kontaktai žiniasklaidai

 

NVSC informacija