11076_2930034812aa4c1ce1679b4eb3df9ded

Sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuriuo reglamentuojamas maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose, įsigalioja nuo 2016 m. sausio 1 d.

Patikslinti vaikų maitinimo organizavimo reikalavimai vaikų ugdymo įstaigose ir vaikų socialinės globos įstaigose bei pirmą kartą reglamentuotas vaikų maitinimas šeimynose. Šeimynų vaikų maitinimui yra taikomi tik bendrieji maitinimo organizavimo ir higienos principų reikalavimai, tokie kaip pavyzdžiui geriamojo vandens patiekimas, daržovių ir vaisių kasdienis vartojimas, patiekalų įvairumas ir pan.

Nustatomas leidžiamas cukraus kiekis vaikams tiekiamuose gėrimuose (ne daugiau kaip 5 g/100g pridėtinio cukraus). Saldūs gėrimai vaikų ugdymo įstaigose yra vienas dažniausių tėvų nusiskundimų dėl vaikų maitinimo.

Norint geriau informuoti vaikų tėvus, įvedamas reikalavimas ikimokyklininio ir bendrojo ugdymo įstaigų interneto svetainėse skelbti Maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašą ir valgiaraščius, kuriais vadovaujantis maitinami vaikai.

Maitinimo paslaugų teikėjai turės organizuoti visų vaikų, norinčių gauti šią paslaugą, maitinimą. Šiuo metu yra ugdymo įstaigų, kuriose maitinimas tiekiamas tik vaikams iš mažas pajamas gaunančių šeimų.

Visose vaikų socialinės globos įstaigose įvedama tvarka, kad švenčių ir poilsio dienomis vaikų maitinimui valgiaraščiai nebus taikomi ir maitinimas bus organizuojamas pagal galimybes dalyvaujant vaikams.


Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos informacija