Vaizdo rezultatas pagal užklausą „regejimas“Pasaulio sveikatos organizacija antrąjį spalio ketvirtadienį paskelbė Pasauline regėjimo diena. Šios dienos tikslas – didinti žmonių informuotumą apie regėjimo sutrikimus ir aklumą,  paskatinti juos pasirūpinti savo akimis, apsilankyti pas gydytoją.

Akys – tai sielos veidrodis, jos padeda pažinti mus supantį pasaulį, grožėtis juo ar apsisaugoti nuo pavojų.

Regėjimo sutrikimo priežastys gali būti labai įvairios: įtemtas regimasis darbas, užteršta aplinka, vitaminų ar mineralų trūkumas, medžiagų apykaitos sutrikimai, mechaniniai pažeidimai, paveldimumas, senėjimas,  infekcinės ir neinfekcinės ligos, tokios kaip hipertoninė liga, aterosklerozė, cukrinis diabetas ir kt.

Kad regėjimas nenusilptų būtina tinkamai maitintis. Maisto produktuose turi būti pakankamas vitaminų kiekis, o pats maistas įvairus: valgykite daug šviežių geltonos ir oranžinės  spalvos daržovių (morkų, būtinai sumaišytų su aliejumi, papajų, mangų), melionų, aviečių, žemuogių, raudonųjų ir žaliųjų paprikų, kopūstų, brokolių, bulvių, kurie yra vitamino C šaltiniai. Rekomenduojama vitamino C dienos norma 60 – 70 miligramų. Valgykite daug mėlynių uogų, jos stiprina regėjimą, matymą prietemoje ir mažina akių nuovargį ilgai būnant dirbtinėje šviesoje

Dirbant kompiuteriu kas valandą būtina bent 10 minučių leisti akims pailsėti – nukreipti jas nuo kompiuterio, pasižiūrėti pro langą, pažvilgčioti į vieną pusę, į kitą, į viršų ir į apačią. Atstumas iki kompiuterio monitorius negali būti mažesnis kaip 40 cm., jis turi būti pastatytas taip, kad žvilgsnis būtų nukreiptas šiek tiek žemyn ar vienodame akių lygyje.

Jau nešiojantiems akinius žmonėms ir vaikams nuo 1 – 3 metų tikrinti regą reikėtų profilaktiškai bent kartą per metus. Nuo 35-erių metų ir vyresniems taip pat rekomenduojama pasitikrinti akis profilaktiškai, bei pasimatuoti akių spaudimą, nes nuo šio amžiaus padidėja glaukomos ir kitų akių ligų grėsmė.

Mūsų akims neigiamos įtakos gali turėti šie faktoriai: įtemtas darbas, sausas oras, netinkamas apšvietimas, netinkama mityba, ultravioletiniai spinduliai, netinkamai parinkti akiniai, darbas kompiuteriu, televizoriaus žiūrėjimas, rūkalų dūmai, nuovargis ir stresas, nereguliarus miegas. Būtina atkreipti dėmesį, jeigu Jūsų akys paraudo, niežti, dažniau mirksi, tapo dirglesnės, neryškiai mato, ašaroja, traiškanoja, jaučiamas akių skausmas.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė Irma Simokaitienė