Susijęs vaizdasSveikata – gyvojo organizmo būsena, kai jis pats ir visi jo organai pilnai atlieka savo funkcijas, nesant negalių, ligų ar organizmo funkcijų sutrikimų. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacija, „Sveikata – tai fizinė, dvasinė ir socialinė gerovė, o ne tik ligos ar negalios nebuvimas“. Pagal LR Sveikatos sistemos įstatymą, „Sveikata – asmens ir visuomenės fizinė, dvasinė ir socialinė gerovė“.

2017 m. rugsėjo mėn. Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras vykdė anketinę apklausą apie Vilkaviškio r. sav. gyventojų informuotumą sveikatos ir sveikos gyvensenos klausimais. Iš viso buvo išdalinta 500 vnt. anketų. Į anketos klausimus atsakė 467 Vilkaviškio r. sav. gyventojų. Paaiškėjo, kad dauguma Vilkaviškio r. sav. gyventojų ( 90 proc.) domisi sveikata bei sveika gyvensena. 78 proc. apklaustųjų gyventojų nesusiduria su sunkumais, ieškant informacijos sveikatos klausimais, o tik 22 proc. gyventojų yra sunku surasti reikalingą informaciją sveikatos ir sveikos gyvensenos tema.

Didelė dalis respondentų informacijos apie sveikatą ir sveiką gyvenseną ieško internete, žiūri televizijos laidas, klausosi radijo. Vilkaviškio r. sav. gyventojai, dalyvavę apklausoje, teigė, jog informacijos sveikatos klausimais yra pakankamai, bet daugiau norėtų sužinoti apie sveiką mitybą, psichinę sveikatą ir fizinį aktyvumą. Respondentai, daugiau pasidomėję apie sveikatą ir sveiką gyvenseną, tapo labiau fiziškai aktyvesni, pradėjo sveikiau maitintis, susidomėjo liaudies medicina, pakeitė mitybos įpročius, įgavo pozityvumo. Apklausoje dalyvavo įvairaus amžiaus Vilkaviškio r. sav. gyventojų. Daugiausiai apklaustųjų buvo 45 – 54 metų amžiaus – 107 asmenys; 18 – 24 metų buvo 88 žmonės; 55 – 64 metų apklausoje dalyvavo 86 asmenys. Iš šių duomenų galime teigti, kad savo sveikata ir sveika gyvensena rūpinasi įvairaus amžiaus žmonės. Apklausoje daugiau dalyvavo moterų, kurių amžius 45-54 metai. Lyginant respondentus pagal išsilavinimą, didžiausią dalį sudarė aukštąjį išsilavinimą įgiję asmenys – 166 (40 proc.). Turinčių aukštesnįjį išsilavinimą buvo 101 (24 proc.), vidurinį išsilavinimą – 94 asmenys ( 22 proc.), o įgijusių pagrindinį – 50 ( 12 proc.) žmonių. Iš apklausoje dalyvavusių žmonių 8 asmenys turėjo pradinį išsilavinimą t. y. 2 proc. Vilkaviškio r. sav. gyventojai, dalyvavę apklausoje, pagal gyvenamąją vietą pasiskirstė nevienodai: 152 asmenys buvo iš miestelio, 150 – iš miesto, o iš kaimo buvo 117 respondentų.

Šios apklausos dėka galime sužinoti, kaip žmonės domisi sveikata, ar pakanka jiems informacijos, kokiomis temomis norėtų daugiau sužinoti apie sveikatą ir sveiką gyvenseną. Sužinome, kurioje srityje reikia daugiau organizuoti paskaitų, renginių, akcijų, praktinių užsiėmimų.

Jei mokėsime pasirūpinti savo sveikata, ne tik džiaugsimės gera savijauta, energija, ilgaamžiškumu – dalinsimės gyvenimo džiaugsmu. Turėsime galimybę pasirūpinti žmonėmis, kuriuos mylime, padėti savo artimiesiems, užtikrinti ilgą, sveiką ir laimingą gyvenimą.

Visuomenės sveikatos specialistė Edita Jankienė