Vilkaviškio r. Kybartų „Saulės‘ progimnazijoje su prailgintos dienos grupės mokiniais vyko pamoka – praktinis užsiėmimas „Mikrobai priešai ar draugai“. Su vaikais išsiaiškinome kur daugiausia gyvena mikrobai ir kokius gali sukelti susirgimus. Vis tik daugiausia mikrobų pas vaikus būna ant rankų, nes jomis daugiausia liečia įvairius daiktus, paviršius, durų rankenas, žaidžia su telefonais. O po to nešvariomis rankomis liečia burną, nosį, akis ir taip per akių , nosies burnos, gleivines mikrobai patenką į organizmą ir sukelia įvairius susirgimus. Bakterijų maišelio pagalba su vaikais išsiaiškinome, kaip mikrobai  atrodo ir ką reikia daryti, kad juos sumažintume. Todėl mokėmės taisyklingai plauti rankas, kad jų sumažėtų mikrobų ant rankų ir mažiau sirgtume.

„Sveika mitybą ir maisto švaistymas“

Kybartų “Saulės“ progimnazijoje su 1 kl. mokiniais vyko pamoka apie mitybą. Aptarėme sveikos mitybos principus, kad nuosaikumas, įvairumas ir subalansuotumas turėtų būti jų mitybos pagrindas. Išsiaiškinome kokius maisto produktus jie turėtų kuo daugiau valgyti ir nepamirši gerti vandens. Taip vaikai sudėliojo „Sveikos mitybos“ piramidę ir išsiaiškino ką turėtų dėtis į savo pietų lėkštę. Pamokoje buvo naudota ne mažiau kaip 70% priemonių, gautų iš projekto „Šakių, Vilkaviškio ir Kazlų Rūdos savivaldybių ugdymo įstaigų sveikatos kabinetų aprūpinimas metodinėmis priemonėmis LT03-2-SAM-KO1-001“ (Teisingos mitybos lėkštė). Kiekvienas vaikas nupiešė savo pietų lėkštę. Be to išsiaiškinome, su vaikais kas yra maisto švaistymas. Su vaikais aptarėme, kad reikia valgyti tiek, kiek gali suvalgyti ir į pietų lėkštę įsidėti tik tiek maisto kiek suvalgai, kad nebūtų maistas metamas į šiukšlių dėžes, konteinerius. Mokykloje taip pat paprašyti valgyklos darbuotojų, kad įdėtų tiek maisto, kiek pats galiu suvalgyti. Dalinkimės vieni su kitais, nes yra vaikų, kurie neturi pakankamai ką valgyti namuose.

Visuomenės sveikatos specialistė Rasa Stumbrienė

Spalio 26 d. Kybartų „Saulės“ progimnazijoje vyko 6 klasių mokiniams suorganizuota Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro paskaita „Elektroninių cigarečių pavojai ir grėsmės“, kurią vedė pareigūnas Darius Joneikis. Paskaitos tikslas – supažindinti mokinius su elektroninių cigarečių pavojais ir garinimo grėsmėmis.

Tai ypač aktuali tema visose ugdymo įstaigose, neaplenkianti ir mūsų mokyklos. Ne vienas moksleivis yra pabandęs rūkyti paprastą cigaretę ir garinti elektroninę cigaretę, bet nei vienas nesusimąstė apie būsimas pasekmes. Mokiniams pateikta informacija paremta moksliniais tyrimais apie elektroninių bei paprastų cigarečių plitimą, jų kilmę, grėsmes bei tykančius pavojus, pademonstruotos edukacinės pažintinės priemonės bei gausiai remtasi asmenine patirtimi – šie susitikimo momentai moksleivius, ko gero, domino labiausiai. Be to pareigūnas su vaikais prietaiso pagalba išbandė rasti nelegalius daiktus t. y. įskaitant ir psichoaktyvias medžiagas, kurias mokiniai atsineša į mokyklą ir kaip aparatas neprisilietus prie mokinio aptinka tą priemonę. Vaikai buvo nustebę. Tai būtų labai gera priemonė mokyklai įsigyti tokį aparatą, norint užkirsti kelią psichoaktyvių medžiagų vartojimui.

Visuomenės sveikatos specialistė Rasa Stumbrienė

Vilkaviškio r. Kybartų „Saulės“ progimnazijoje su mokiniais pasikartojome Gripo, ŪVKTI,  Covid-19 prevenciją. Visos apsisaugojimo priemonės reikalingos, kad išvengtume susirgimų ir stengtumėmės išlikti patys sveiki ir neužkrėstume savo draugų ir artimųjų. Mokiniai atliko užduotis.

Progimnazijoje vyko pamokos „Žiemos pavojai ir džiaugsmai“. Su mokiniais aptarėme kokie pavojai gali mūsų tykoti žiemos metu. Išsiaiškinome prie kokios lauko temperatūros žiemos metu geriausia eiti į lauką ir kokiu dienos laiku. Be to išsiaiškinome kokią įtaką lauko temperatūrai daro vėjo greitis ir kaip reikia rengtis žiemos metu. Aiškinomės su vaikais, kad lauke žiemos metu reikia ypač būti atsargiems ant ledo, koks turi būti ledo storis. Taip pat aptarėme, kad vaikai vieni žiemos metu negali vieni būti be tėvų kai eina čiuožinėti ant ledo, ar su rogutėmis važinėti, ar čiuožinėti su slidėmis, visada turi būti vienas iš suaugusių. Po to peržiūrėjome mokomąjį edukacinį filmuką „Žiemos pavojai“, atlikome užduotis surask žodžius susijusius su „Žiema“.

Progimnazijoje vyko pamokos „Gripas, ŪVKTI, Covid – 19“ profilaktika. Pamokų metu aptarėme apie oro lašeliniu keliu plintančių infekcinių ligų požymius ir jų profilaktiką. Su mikroorganizmų miltelių ir UV žibintuvėlio pagalba praktiškai apžiūrėjome kaip mikrobai patenka iš mūsų kvėpavimo takų ant paviršių , o po to jie keliauja per įvairius paviršius ant  mūsų rankų. O kai mes pamirštame nusiplauti rankas ir liečiame savo burną, nosį, akis tie mikrobai per šių organų gleivines patenka į mūsų organizmą ir taip mes užsikrečiame, ir susergame. Su mokiniais taip pat aptarėme pagrindines prevencinės priemonės kaip išvengti užsikrėsti ir sumažinti oro lašeliniu keliu plintančių infekcijų ligų tai yra rankų higiena, čiaudėjimo –  kosėjimo etiketas, sveika mityba, fizinis aktyvumas, poilsis, kaukių dėvėjimas. Vaikai atliko praktines užduotis.

Kiekviena minutė mažina galimybę išgyventi: kaip teikti pirmąją pagalbą, atsidūrus įvykio vietoje. Visuomenės sveikatos specialistė priminė ką tokioje situacijoje reikia daryti ir kaip elgtis.

Vanduo yra labai svarbus žmogaus organizmui, jis dalyvauja daugelyje žmogaus organizmo funkcijų. Vandens trūkumas pasireiškia labai greitai, simptomai atsiranda jau esant 1 procento vandens deficito. Dehidratacijai tęsiantis, gresia pavojus kraujotakos, kvėpavimo ir termoreguliacinės sistemos veiklai.

Todėl šią dieną progimnazijoje pertraukų metu vykdėme akciją „Saldų gėrimą  – mainykime į vandenį“.

Pradinių klasių mokiniai šią dieną žiūrėjo edukacinius filmukus „Lašelio kelias“, „Vandens apytakos ratas“. Taip pat jie piešė, karpė lašelius ir juose įrašė mintis skirtus vandeniui.