Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), įvertinę augančius darbo krūvius, trūkstamus žmogiškuosius išteklius ir tai, kad baigiamos testuoti duomenis apdorojančios informacinės sistemos, nusprendė, kad pirmadienį siūlys COVID-19 komitetui, kuriam vadovauja Ministras Pirmininkas, kasdien skelbiamus duomenis apie koronavirusą (COVID-19), nuo lapkričio 25 d. pilnai perduoti skelbti Statistikos departamentui. Tuomet už jų teikimą būtų atsakingas vienas informacijos šaltinis. 

Tai reiškia, kad SAM ir NVSC nebeskelbtų duomenų nuo lapkričio 25 d., o juos tokiais pat pjūviais kaip iki šiol skelbtų Statistikos departamentas vieną kartą per dieną, vienu įprastu laiku, t.y. apibendrintus ir galutinius. Šie duomenys nebebūtų skelbiami SAM ir NVSC interneto svetainėse, juos būtų galima rasti Statistikos departamento ir specialioje koronastop.lt interneto svetainėse.

Trūkstamus duomenis, kurių nėra informacinėse sistemose, t.y. lovų užimtumą šalies gydymo įstaigose ir visų konkrečių šalies laboratorijų apkrovas, ką kasdien žiniasklaidai skelbia SAM (savaitgaliais ir švenčių dienomis – NVSC), taip pat siūloma perduoti pilnai skelbti Statistikos departamentui, kurių atsakingi specialistai tokią informaciją kasdien turėtų susirinkti iš Valstybinės ligonių kasos (VLK), gydymo įstaigų ir šalies laboratorijų, kaip iki šiol tai daro SAM ir NVSC atstovai.

Užtikrinti duomenų skelbimą tokiais pat pjūviais, kaip iki šiol, kaip tai daro SAM ir NVSC, yra labai svarbu, nes žiniasklaidai jau yra įprasta juos gauti, tai yra laukiama informacija ir susiformavusi tradicija, kurią svarbu tęsti ir toliau.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad jei žiniasklaidai kiltų klausimų dėl skaičių ir kasdienių duomenų tikslumo,  komentarus turėtų teikti Statistikos departamentas. SAM ir NVSC komentuotų apie prognozes, tendencijas, priemones, kurių imamasi suvaldyti koronaviruso plitimui, kitų šalių patirtį ir kitais pandemijos valdymo klausimais.

Operacijų vadovo sprendimus, kurie reglamentuoja kasdienių duomenų skelbimą, SAM pradeda atitinkamai koreguoti, kad būtų tinkamai pasirengta naujovėms nuo lapkričio 25 d.

SAM Spaudos tarnyba