Siekdama apsaugoti labiausiai pažeidžiamus asmenis nuo galimo koronaviruso (COVID-19) užkrato bei užkirsti kelią tolimesniam koronaviruso plitimui socialinių paslaugų įstaigose, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tobulina socialinių įstaigų veiklos organizavimo tvarką. Operacijų vadovo sprendimu numatyta, kad grupiniai užsiėmimai galės būti vykdomi tik laikantis grupių izoliacijos principo, o užsiėmimų lankytojai privalės nuolatos lankyti tą pačią grupę. 

Po pakeitimų ir toliau lieka nuostata, kad socialinės globos įstaigas, skirtas senyvo amžiaus ir neįgaliems asmenims, įskaitant vaikų globos namus, teikiančius stacionarias ilgalaikės (trumpalaikės) socialinės globos paslaugas, šeimynas, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namus lankyti gali tik asmenys, neturintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių, tokių kaip karščiavimas, kosulys ar pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.

Pagal naująją tvarką yra numatyta, jog grupiniai užsiėmimai socialinių paslaugų įstaigose, teikiančiose dienos ir trumpalaikės socialinės globos ar socialinės priežiūros (užimtumo) paslaugas ir nesusijusias su apgyvendinimu (pvz. dienos centrus), turės būti vykdomi maksimaliai laikantis grupių izoliacijos principo, o paslaugų gavėjai privalės lankyti nuolatos tą pačią užsiėmimų grupę.

Naujoje tvarkoje išlieka reikalavimas užtikrinti pakankamą laiko tarpą (ne mažiau kaip 10 min.) tarp skirtingų grupių veiklų, per kurį patalpos turi būti išvėdinamos, o dažnai liečiami paviršiai patalpose nuvalomi ir sudaromos sąlygos, kad skirtingose grupėse esantys paslaugų gavėjai nekontaktuotų tarpusavyje.
Su operacijų vadovo sprendimu galite susipažinti čia:

SAM Spaudos tarnyba