Aromaterapija – augalų lakiųjų junginių, vadinamų eteriniais aliejais, naudojimas ligų prevencijai ar kaip papildoma gydymo priemonė. Tai holistinė terapija, kuri gydo ne tik simptomus, bet ir visą organizmą, stiprindama natūralų organizmo gebėjimą susibalansuoti ir gydyti save.

Aromaterapijos istorija

Aromaterapijos praktikavimas, manoma, prasidėjęs prieš 6000 metų. Yra nuomonių, jog aromaterapijos pradžia buvo Egipte (rastas papirusas, kuriame 1555 m.pr.Kr. aprašomi vaistai nuo įvairių ligų), taip pat, kad kinai pirmieji pastebėjo medicinines augalų galias maždaug 4500 m.pr.Kr. Manoma, jog pastebėję, kad keičiasi ir mintys, ir nuotaika, jau pirmykščiai žmonės degindavo kvapnius augalus ir eidavo pro laužo dūmus norėdami išvaryti demonus. Tradicinėje indų medicinoje gydančios aliejų savybės buvo žinomos prieš maždaug 3000 metų. Graikai taip pat naudojo aromatinius ekstraktus, ieškojo būdų, kaip išskirti aliejų virinant ar garinant, išvystė jų taikymą medicininiais tikslais.

Eterinius aliejus sudaro miniatiūrinės molekulės, kurios aromatinio difuzoriaus pagalba paskleistos ore patenka į organizmą per plaučius arba užteptos susigeria į odą. Toliau šie junginiai patenka į kraujotaką ir yra išnešiojami po visą kūną. Kadangi eteriniai aliejai yra labai koncentruoti (pagaminti 5 ml rožių aliejaus reikia net 10 000 rožių!), rezultatui pasiekti pakanka nedidelių dozių.

Mokslininkai sutinka, kad emocijos gali paveikti sudėtingus mūsų kūno cheminius procesus, o tuo pat metu – ir imuninę sistemą. Pavyzdžiui, tyrimais įrodyta, kad ilgą laiką trunkantis stresas gali paskatinti organizmą gaminti per daug kortizolio ir adrenalino. Šie du hormonai sukelia staigų energijos pliūpsnį ir yra būtini išgyvenimui. Tačiau per didelis jų kiekis sumažina limfocitų – baltųjų kraujo kūnelių, nepailstančių organizmo gynėjų, naikinančių bakterijas ir virusus – skaičių, o tai neigiamai paveikia visą imuninę sistemą.

Aromaterapija – puikus būdas su juo kovoti nededant daug pastangų. Paprasčiausias namuose esantis kvapų difuzorius gali ne tik drėkinti orą, bet ir paskleisti aromatinių dalelių debesėlį, kuris praskaidrins mintis ir padės atsipalaiduoti. Teisingai vartojant geros kokybės eterinius aliejus, malonių kvapų, aromatinių vonių ir masažų visuma reguliuoja, balansuoja, gydo ir stiprina visą žmogaus organizmą. Jūsų  namuose įjungtas eterinių aliejų difuzorius ne tik paskleis patalpose jaukų kvapą, bet ir padės sustiprinti imuninę sistemą, taip užkertant kelią virusinėms ligoms. Tikslinga aromatizuoti savo darbo vietą eteriniais aliejais, tai padeda reguliuoti darbo našumą, mažina įtampą bei stresą darbo vietose, padeda keisti nuotaiką bei savijautą. Nėštumo periodu  eterinių aliejų dozė turėtų būti dvigubai mažesnė nei įprasta,  naudoti stipriai atskiestus (sumaišytus su baziniu aliejumi) eterinius aliejus, negerti eterinių aliejų.

Psichinė ar fiziologinė būsena, kurios siekiama arba kuri koreguojama aromaterapija:

 

         Būsena                                           Eteriniai aliejai
Nerimas Bergamotė, eglė, jazminas, citrina, kanadinė eglė
Depresija Šalavijas, bergamotė, jazminas, rožė, pelargonija, citrina, sandalmedis, mėta, ylang ylang
Energijos suteikimas Salieras, kmynai, krapai, imbieras, citrina
Laimė Bergamotė, apelsinas, bosvelija
Nervingumas Neroli, apelsinas, mandarinas, citrina
Taikingumas Ramunėlė, jazminas, imbieras, levanda, citrina, rožė, ylang ylang
Miego sutrikimai Ramunėlė, bergamotė, salieras, jazminas, levanda
Stresas Eglė, pušis, ylang ylang
Agresija Bergamotė, ramunėlė, citrina, ylang ylang
Pyktis Ramunėlė, jazminas, rožė, ylang ylang
Nusivylimas Bergamotė, kiparisas, jazminas, apelsinas, rožė
Baimė Krapai, imbieras, pačiulis, sandalmedis
Sielvartas Bergamotė, ramunėlė, jazminas, rožė
Isterija Ramunėlė, levanda, apelsinas, arbatmedis
Pavydas Jazminas, rožė
Nuovargis (fizinis) Imbieras, citrina, levanda, apelsinas
Drovumas Juodieji pipirai, imbieras, jazminas, pačiulis, rožė, ylang ylang
Galvos skausmas

(ypač įtampos tipo)

Pipirmėtė, eukaliptas

 

Naudoti šaltiniai:

http://pkg.lt/

http://aromi.lt/

Visuomenės sveikatos specialistė Loreta Vilimaitienė