Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) sulaukė pranešimų apie neva NVSC siunčiamas trumpąsias SMS žinutes, kuriose žmonių prašoma žmonių atsakyti į jas, pateikiant savo asmeninius duomenis – asmens kodą, gydymo įstaigą ir kt. NVSC atkreipia dėmesį, kad tokių žinučių, į kurias būtų prašoma atsakyti, nesiunčia.

NVSC siunčiamoje žinutėje duomenis pateikti sąlytį su užsikrėtusiuoju koronavirusine infekcija turėjusių žmonių prašoma užpildant specialią NVSC anketą.

Kaip atskirti NVSC siunčiamas SMS žinutes nuo netikrų žinučių?

  • Visų pirma, NVSC siunčiamos žinutės siuntėjas yra NVSC, t. y. asmenys, gavę žinutę iš NVSC, siuntėjo laukelyje matys ne numerį, o trumpinį – NVSC.
  • Be to, NVSC siunčiamose žinutėse nėra prašoma atsakyti į atsiųstą žinutę ir taip pateikti savo asmens duomenis, o siunčiama nuoroda į anketą, kurią prašoma užpildyti.
  • Dar vienas požymis, rodantis, kad žinutė tikrai iš NVSC, yra tai, kad žinutės turinyje nurodomi tikslūs asmens, kuriam ji skirta, inicialai.

NVSC ragina žmones būti budriems, gavus žinutę iš nepažįstamo numerio su prašymu pateikti savo asmens duomenis, jokiu būdu neatsakinėti į jas ir kreiptis į savo mobiliojo ryšio operatorius, kad blokuotų tokius siuntėjus.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija