Vėlyvą antradienio vakarą sveikatos apsaugos ministras Artūras Dulkys telefonu kalbėjosi su Europos Sąjungai pirmininkaujančios Portugalijos sveikatos apsaugos ministre Marta Temido. Per pokalbį A. Dulkys išreiškė tikėjimą, kad šiuo metu Europos Sąjungai pirmininkaujanti Portugalija užtikrins, kad Europos Komisija išnaudos visas įmanomas galimybes, kad būtų užtikrintas vakcinų tiekimas ir pristatymas laiku, išlaikant proporcingumą principą tarp ES valstybių narių.

Taip pat A. Dulkys teigė tikįs, kad pirmininkaujanti valstybė daug dėmesio skirs skaidrumui ir pasitikėjimo atkūrimui. Tai itin svarbu po to, kai po netikėtų „Pfizer“ sprendimų susvyravo pasitikėjimas farmacinėmis kompanijomis.

Pokalbio metu buvo pažymėtas ir svarus Europos Komisijos indėlis, vedant derybas su farmacinėmis kompanijomis dėl vakcinos pirkimo ir išankstinių sutarčių inicijavimas.

Šį pirmadienį atsiųstame laiške, adresuotame visiems Europos Sąjungos sveikatos apsaugos ministrams, M. Temido susiklosčiusią situaciją dėl „Pfizer“ teikiamos vakcinos pavadino „apmaudžia ir keliančią nerimą“. Ministrė paragino visas valstybes nares laikytis kartu ir palaikyti pasitikėjimą kolektyvinio skiepijimo pastangomis.

Pasak M. Temido, pasiekta tikrai daug ir ji džiaugėsi aktyviu visų valstybių įsitraukimu, ragindama toliau palaikyti bendrą diskusiją ir bendradarbiauti įveikiant krizę.

SAM Spaudos tarnyba