Sumažėjus gyventojų mobilumui, pastebima, jog natūraliai sumažėjo į priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius besikreipusių ir ligoninėse gydytų pacientų skaičius. Panevėžio teritorinė ligonių kasa (Panevėžio TLK) belygindama asmens sveikatos priežiūros įstaigų (ASPĮ) teiktas paslaugas Panevėžio ir Utenos apskrityse 2019 ir 2020 metų sausio–lapkričio mėnesiais, išanalizavo, jog stacionarines paslaugas teikiančiose įstaigose hospitalizacijos dėl traumų atvejų skaičius per tą patį laikotarpį mažėjo apie 16 proc. 

Panevėžio TLK direktorius Jonas Narbutas pastebi, kad Panevėžio ir Utenos apskrityse nukentėjo mažiau žmonių, tačiau atkreipia dėmesį, kad tam neabejotinai turėjo įtakos 2020 m. sumažėjęs gyventojų mobilumas. Ar tai vienintelė priežastis, be išsamesnės analizės atsakyti sunku, tačiau traumų gydymas – labai aiški paslauga ir be lėtinės eigos: žmogus arba patiria traumą, arba ne. Patyrus traumą, dažniausiai kreipiamasi būtinosios pagalbos, o rimtesni atvejai gydomi ligoninių traumatologijos skyriuose.

Per minėtus du lyginamuosius laikotarpius ambulatorinių paslaugų, susijusių su traumomis, kai pagalba suteikta ligoninių priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuose, sumažėjo maždaug 21 proc., stacionarines paslaugas teikiančiose įstaigose hospitalizacijos dėl traumų atvejų skaičius per tą patį laikotarpį mažėjo apie 16 proc.

Beveik perpus mažiau paslaugų 2020 m. dėl traumų priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuose suteikta balandžio mėn., beveik 40 proc. mažiau – kovo ir lapkričio mėn. Palyginti su 2019 m., daug rečiau į skubiosios pagalbos skyrių pernai kreiptasi Zarasų, Molėtų ir Pasvalio ligoninėse – kreipimųsi buvo 23–27 proc. mažiau. Šių kreipimųsi tik nežymiai mažėjo Respublikinėje Panevėžio ligoninėje – apie 4 proc., taip pat Ignalinos ir Biržų ligoninėse – apie 10 proc.

Didžiausias hospitalizacijos atvejų skaičiaus mažėjimas 2020 m. buvo gegužės (37 proc.) ir balandžio mėn. (32 proc.). Gerokai mažiau traumų nei per tą patį 2019 m. laikotarpį ligoninėse gydyta ir lapkričio, spalio mėn. (23–27 proc. mažiau). Dėl traumų stacionare mažiausiai pacientų gydė Biržų ligoninė – 39 proc. mažiau,  Anykščių rajono savivaldybės ligoninė – 36 proc. mažiau. Mažiausias pokytis stebėtas ir vėl Respublikinėje Panevėžio ligoninėje (11 proc. mažiau), taip pat Utenos ligoninėje (8 proc. mažiau).

Panevėžio teritorinės ligonių kasos informacija