Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja apie per praėjusią parą Lietuvoje fiksuotus koronaviruso (COVID-19) protrūkius.

Per praėjusią parą izoliuoti 1667 asmenys, iš viso izoliacijoje, įskaitant žmones, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, šiuo metu yra 66 919 asmenų.

Absoliuti dauguma atvejų epidemiologiškai yra ištiriami, t. y. apklausiamas užsikrėtęs žmogus, nustatomi ir izoliuojami didelės rizikos sąlytį turėję asmenys, per 24 valandas nuo tada, kai informaciją, jog žmogui patvirtintas koronavirusas, gauna NVSC. Per parą atliktų epidemiologinių tyrimų procentas kasdien siekia 90 proc.

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y. epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, šiuo metu registruoti 145.

Atvejai, fiksuoti protrūkiuose

Naujas protrūkis ketvirtadienį registruotas Klaipėdos rajono savivaldybės biudžetinėje įstaigoje „Sporto centras“. Koronavirusas nustatytas trims darbuotojams.

Taip pat naujas protrūkis registruotas Kauno lopšelyje-darželyje „Dvarelis“, kur vakar COVID-19 liga patvirtinta dviem darbuotojams.

Vakarykštę parą taip pat registruoti atvejai, siejai su protrūkiais Klaipėdos miesto lopšeliuose-darželiuose „Pušaitė“ ir „Eglutė“, Klaipėdos miesto Medeinės mokykloje. Taip pat registruoti trys atvejai, siejami su protrūkiu Klaipėdos miesto lopšelyje-darželyje „Inkarėlis“ (iš viso su protrūkiu siejama 17 susirgimų, iš kurių 12 yra darbuotojai ir penki vaikai, įstaigoje nuo sausio 29 d. įvestas infekcijų plitimą ribojantis režimas).

Taip pat vakar patvirtinti COVID-19 ligos atvejai, siejami su protrūkiais Biržų ligoninės Traumatologijos skyriuje, Rokiškio ligoninėje, Biržų rajono Legailių globos namuose, Rokiškio rajono Skemų socialinės globos namuose, Marijampolės globos namuose ,,Giedruma“, Joniškio rajone įsikūrusiuose Beržėnų senjorų namuose.

Tęsiasi ir protrūkis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių departamente, kur vakar registruoti du COVID-19 ligos atvejai. Iš viso su protrūkiu šiuo metu siejami penki koronaviruso.

Be to, ketvirtadienį registruoti atvejai, epidemiologų vertinimu, susiję su protrūkiais Rokiškyje veikiančioje metalo apdirbimo įmonėje, Biržų verpalų ir audinių gamybos įmonėje, metalo pramonėje įmonėje Panevėžyje, statybų įmonėje Marijampolėje, mėsos pramonės įmonėje Šakių rajone, Telšiuose veikiančioje statybų įmonėje, Visagino siuvimo įmonėje.

Atvejų, susijusių su protrūkiais šeimose, praėjusią parą visoje Lietuvoje, šiuo metu turimais duomenimis, registruoti 139.

Savo ruožtu, visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija