Savarankiškai, užpildę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) anketą atvejis.nvsc.lt, epidemiologinius duomenis, kaip ir kur užsikrėtė, su kuo turėjo didelės rizikos kontaktą, nuo metų pradžios pateikė daugiau nei 1600 koronavirusine infekcija (COVID-19) užsikrėtusių žmonių.

NVSC primena, kad kiekvienas žmogus, kuriam patvirtinta koronavirusinė infekcija, gali prisidėti prie tikslo greičiau nutraukti viruso plitimą ir išsaugoti daugiau gyvybių. Kuo greičiau žmogus pateiks epidemiologinę  informaciją, tuo greičiau bus izoliuoti su užsikrėtusiuoju bendravę ir kitiems riziką užsikrėsti galintys kelti žmonės, o tai reiškia – stabdomas tolesnis viruso plitimas.

Anketą galima rasti pagal nuorodą https://atvejis.nvsc.lt/. Šią anketą raginamas užpildyti kiekvienas žmogus, nepriklausomai, ar COVID-19 liga jam patvirtinta atlikus tyrimą, ar diagnozę patvirtintus šeimos gydytojui.

Anketa yra tokia pati, kokią įprastai pildo ir epidemiologinį tyrimą atliekantis specialistas ar savanoris. Tai reiškia, kad užduodami tie patys klausimai – kokiomis aplinkybėmis žmogus užsikrėtė, prašoma nurodyti darbovietes, taip pat vietas, kur žmogus lankėsi, įvertinti turimas sąlygas izoliuotis, apibūdinti jaučiamus simptomus, nurodyti sąlytį turėjusius žmones bei pateikti kitą epidemiologams svarbią informaciją.

Užsikrėtusiesiems skirta anketa leidžia sutrumpinti informacijos gavimo grandinę, taip pat patys anketą pildydami žmonės pateikia tikslesnius duomenis, nes turi daugiau laiko apgalvoti, kur lankėsi, įvardinti daugiau vietų, kur galimai galėjo užsikrėsti, jei tiksliai nežino.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija