Lietuvos Vyriausybei sugriežtinus atvykimo į Lietuvą taisykles (nuo kovo 10 dienos atvykstantieji turės būti atlikę COVID-19 testą, kuris būtų neigiamas), Raudonojo Kryžiaus savanoriai ateina į pagalbą Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) ir padės užtikrinti atvykstančių asmenų duomenų patikrą Lietuvos oro uostuose bei Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste.

Jau šį savaitgalį Vilniaus oro uoste pradeda darbą 25 Raudonojo Kryžiaus savanoriai. Vėliau, esant poreikiui, savanorių skaičių Lietuvos uostuose numatyta didinti iki 60-ties. Planuojama, kad jau netrukus Raudonojo Kryžiaus savanoriai darbuosis ir Kauno bei Palangos oro uostuose, taip pat Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste.

Pagrindinė savanorių užduotis Lietuvos uostuose – pasitikti atvykstančius į šalį užsieniečius bei grįžtančius piliečius, patikrinti jų duomenis sistemoje ir atsivežamus testų rezultatus.

„Norėdami suvaldyti pandeminę situaciją šalyje, turime sutelkti jėgas ir užtikrinti, kad būtų laikomasi visų reikalavimų. Duomenų valdymas yra viena svarbiausių šio proceso dalių, ir mes džiaugiamės, galėdami savo savanorių pajėgomis padėti valstybei bei jos institucijoms – o šiuo atveju, Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui – tuo pasirūpinti“, – sakė Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė.

„Raudonojo Kryžiaus savanorių pagalba yra labai laukiama. Tai bus labai svarus pastiprinimas sklandesniam darbo organizavimui oro ir jūrų uostuose. Esame labai dėkingi, kad prisijungiantys savanoriai yra nusiteikę pagelbėti mums šios ekstremalios situacijos metu, nes puikiai suprantame, jog jų pagalbos reikia daugumai“, – sakė NVSC vadovas Robertas Petraitis.

Savanoriai, kurie dirbs Lietuvos uostuose, yra praėję įvadinius Raudonojo Kryžiaus mokymus, juos konkrečioms užduotims Lietuvos uostuose parengė NVSC darbuotojai. Savanoriai bus aprūpinti visomis saugumo priemonėmis.

Dalis savanorių, dirbsiančių Lietuvos uostuose, yra iš Raudonojo Kryžiaus savanorių rezervo, kuris buvo pradėtas formuoti antrosios COVID-19 bangos metu. Savanorių rezervo paskirtis – padėti valstybei ekstremalių situacijų bei įvykių atvejais (tiek epidemijos metu, kaip yra dabar, tiek atsitikus kitoms didesnėms nelaimėms).

Raudonojo Kryžiaus rezerve šiuo metu jau yra daugiau nei 620 savanorių, tačiau gyventojai ir toliau kviečiami į jį prisijungti. Jeigu norite padėti valstybei pandemijos metu (ir galimai kitais atvejais, atsitikus nelaimei), tapkite Raudonojo Kryžiaus rezervo savanoriu, užpildę šią anketą.

Savanorių pagalbos itin reikia vakcinavimo centruose bei poliklinikose, kur yra skiepijami senjorai – ypač Kaune, Vilniuje bei Klaipėdoje. Plačiau apie tai, kaip galite prisidėti prie sklandaus vakcinacijos proceso Lietuvoje, galite sužinoti čia.

Apie Raudonąjį Kryžių
Raudonasis Kryžius yra tarptautinė humanitarinė organizacija, kartu su Raudonojo pusmėnulio draugija veikianti nuo 1919 metų ir vienijanti 192 nares valstybes bei apie 13 mln. savanorių. Pagrindinė organizacijos misija – padėti valstybėms ir jų gyventojams ekstremalių situacijų ar įvykių atvejais – esant ginkluotiems konfliktams, karams ar kitoms humanitarinėms krizėms.
Organizacijos veiklos kryptys Lietuvoje: pagalba vienišiems ir sergantiems senoliams bei neįgaliems asmenims; pagalba žmonėms, pasitraukusiems nuo karo ar neramumų savo šalyse; pirmosios pagalbos mokymai; pagalba valstybei esktremalių situacijų atvejais.