Sveikatos ministerija informuoja, kad vakcinacija „AstraZeneca“ vakcina Lietuvoje vyksta toliau, atsižvelgiant į Europos vaistų agentūros (EVA) ir Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) rekomendacijas ir ekspertų vertinimą, kad nėra pagrindo abejoti „AstraZeneca“ vakcinų efektyvumu ir saugumu. 

Šiuo metu Danija, Norvegija ir Islandija laikinai sustabdė „AstraZeneca“ vakcinų atsargų naudojimą, galimai įtarus nepageidaujamas reakcijas, paskiepijus šia vakcina, nes, kaip nurodo EVA ekspertai, nėra jokių duomenų, rodančių, kad vakcinacija galėjo sukelti šias būkles, kurios nėra įvardintos kaip šios vakcinos šalutinis poveikis.

EVA Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komitetas (angl. PRAC) vertina teikiamą vakcinos naudą bendrame visuomenės imunizacijos procese ir rekomenduoja vakciną vartoti toliau. Tuo pat metu vyksta tyrimas dėl pasitaikiusių tromboembolinių reiškinių atvejų – PRAC analizuoja visus praneštus tromboembolijos reiškinių ir kitų būklių, susijusių su kraujo krešulių susidarymu atvejus, taip pat kitas būkles, apie kuriuos pranešta po skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina.

Primename, kad šiuo metu Lietuvoje laikinai sustabdytas vakcinavimas tik viena ABV5300 serija, kol vyksta tyrimas, siekiant atmesti menkiausias galimas prielaidas, susijusias su šios konkrečios partijos vakcinos saugumu.

Svarbu pažymėti, kad vykstant vakcinacijai plačiu mastu ne tik mūsų šalyje, bet ir visame pasaulyje, Lietuva nuolat stebi ir analizuoja visą informaciją apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas po COVID-19 vakcinos ir imasi atitinkamų veiksmų.

SAM Spaudos tarnyba