Sveikatos apsaugos ministerija, gavusi naujas Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos rekomendacijas, palaikančias Europos vaistų agentūros (EVA) poziciją dėl vakcinos naudos suvaldant koronaviruso pandemiją, atnaujina gyventojų skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.

Šiandien, įvertinusi visų Europos Sąjungos (ES) šalių pateiktus duomenis apie netikėtas nepageidaujamas šalutines reakcijas po skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso (COVID-19), EVA atmetė galimas sąsajas tarp nustatytų tromboembolinių reiškinių ir minėtosios vakcinos, tačiau numato nuolat stebėti ir analizuoti visus fiksuojamus šalutinių reakcijų atvejus. 

ES vaistų reguliatorius dar kartą pabrėžė, kad visos keturios registruotos vakcinos nuo koronaviruso yra perėjusios reikiamus saugumo ir efektyvumo bandymus. Nors vakcinų gamybos technologijos skiriasi, jų poveikis organizmui  yra visiškai vienodas – vakcinos pažadina imuninį atsaką, kuris apsaugo organizmą nuo susirgimo COVID-19 liga.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, akistatoje su pandemija racionaliausias pasirinkimas yra pasikliauti mokslu.

„Tikiu, kad Lietuvoje yra daugybė žmonių, kurie pasitiki vakcinos nauda – apie kurią iš jų bekalbėtume. Žmonių, kurie supranta, kaip mums visiems pasisekė, jog gyvename tokiu laiku, kai susivienijęs mokslo pasaulis per rekordiškai trumpą laiką sukūrė saugią ir efektyvią priemonę įveikti grėsmę žmonijai – tokios sėkmės ir galimybės neturėjo ne viena karta iki šiol. Tai, kad vykstant plačioms vakcinacijos kampanijoms valstybės praneša apie galimą šalutinį poveikį po skiepijimo yra normali praktika. Tai tik parodo, kad stebėsenos sistema veikia, ir kad yra taikomos efektyvios kontrolės priemonės“, – sako sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Jis taip pat pažymėjo, kad šiuo metu svarbiausia užtikrinti nenutrūkstamą vakcinacijos procesą.

„Sudėtingais laikais visada atsiras norinčių kiršinti ir skaldyti. To negalime leisti, svarbi kiekviena diena, kiekvienas apsaugotas žmogus – privalome užtikrinti nuoseklų vakcinacijos procesą, kad galėtume pagaliau grįžti į įprastą gyvenimą. Atsižvelgdami į tai, kad kai kurie gyventojai visgi teikia pirmenybę vieno ar kito gamintojo vakcinai, nusprendėme koreguoti vakcinacijos tvarką suteikdami šią galimybę“, – teigia ministras.

Gyventojai galės rinktis vakciną, kuria nori vakcinuotis. Kviečiami vakcinuotis gyventojai bus informuojami, kokia vakcina siūloma skiepytis. Jei asmuo atsisakys vakcinos – su juo bus susisiekiama vėliau, kai vakcinavimo centre atsiras galimybė vakcinuotis kito gamintojo vakcina. Vakcinavimo centrai galės greičiau vykdyti perėjimą iš vienos prioritetinės grupės į kitą, t.y., jei tuo metu vakcinuojamoje grupėje nebus pakankamai skiepytis tam tikra vakcina, bus galima drąsiai ją siūlyti kitų prioritetinių grupių asmenims.

Dar vienas pakeitimas, skatinantis greitesnę imunizaciją ir efektyvesnį vakcinų naudojimą, tiesiogiai susijęs su paskirstymu: nuo šiol vakcinos bus skirstomos savivaldybėms ne tik pagal gyventojų skaičių, bet ir  atsižvelgiant į skiepijimo tempus. Tai reiškia, kad savivaldybės, kurios greičiau skiepija gyventojus, gaus daugiau vakcinų. Esant poreikiui, joms taip gali būti perskirstomos vakcinos iš tų savivaldybių, kuriose dėl lėtesnio skiepijimo susikaupia vakcinų likučiai.

SAM Spaudos tarnyba