Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įvertino Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos pateiktą informaciją apie užregistruotas nepageidaujamas reakcijas į „Vaxzevria“ vakciną ir kartu atsižvelgdama į Europos vaistų agentūros (EVA) rekomendacijas bei epidemiologinę padėtį šalyje nusprendė tęsti skiepijimą šia vakcina tokia pat tvarka, kokia buvo taikoma nuo pat pradžių.

Tai reiškia, kad „Vaxzevria“ vakcina ir toliau galės skiepytis visi gyventojai nuo 18 metų, ir Lietuva lieka tarp dešimties Europos Sąjungos šalių, kurios netaiko papildomų amžiaus ribojimų šiai vakcinai. Atsisakyti papildomų ribojimų jau nusprendė ir Vokietija, anksčiau skyrusi šią vakciną tik asmenims nuo 60 metų.

Riboti amžiaus skiepijant „Vaxzevria“ vakcina nerekomenduoja ir EVA, pateikusi išvadą, kad šios vakcinos nauda kovojant su COVID-19 ligos plitimu ir toliau nusveria vakcinos galimų šalutinių poveikių riziką suaugusiems visose amžiaus grupėse. Agentūros vertinimu, „Vaxzevria“ veiksmingai apsaugo nuo hospitalizavimo, gydymo intensyvios terapijos skyriuje ir mirčių dėl COVID-19 ligos. Didėjant infekcijos atvejų skaičiui didėja ir vakcinos teikiama nauda.

Lietuvoje 14 dienų sergamumas COVID-19 liga šiandien siekia 583 atvejus 100 tūkst. gyventojų, per dieną nustatoma daugiau nei tūkstantis naujų susirgimų, kasdien miršta nuo keliolikos iki kelių dešimčių šia liga sergančių žmonių. Nors situaciją dėl ligoninių lovų užimtumo pavyko stabilizuoti, nerimą kelia tai, kad į ligonines patenka vis jaunesni gyventojai, sergantys COVID-19 liga.

Naujausias Airijoje atliktas tyrimas rodo, kad 1 mln. „Vaxzevria“ vakcina paskiepytų gyventojų tenka 4-10 itin retų šalutinių poveikių ir viena mirtis. Lietuvoje šia vakcina paskiepyta beveik 250 tūkst. gyventojų, atitinkamai mažesnis yra ir galimų itin retų poveikių skaičius.

Skiepijant „Vaxzevria“ vakcina SAM ir toliau rekomenduoja daryti 12 savaičių pertrauką tarp pirmos ir antros vakcinos dozės. Tyrimai parodė, kad po ilgesnės pertraukos žmogaus organizme formuojasi daugiau antikūnų ir susidaro tvirtesnis imunitetas – šitaip užtikrinama didžiausia vakcinos nauda.

Jeigu ilgesnė pertrauka daro neigiamą įtaką asmens vykdomai veiklai, vakcinacijos centras antrą „Vaxzevria“ vakcinos dozę gali skirti anksčiau, gamintojo siūlomu 4-12 savaičių intervalu. Tačiau gyventojai raginami objektyviai įvertinti poreikį trumpinti laiką tarp pirmos ir antros dozės ir rinktis jų sveikatai naudingiausią sprendimą.

SAM Spaudos tarnyba