Susilpnėjęs fizinis pajėgumas, kvėpavimo ir nerimo sutrikimai ir kt. – šie liekamieji reiškiniai pažįstami ne vienam persirgusiajam COVID-19. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad šiuos sutrikimus atsistatyti galima ir namuose, reguliariai atliekant specialius pratimus, tačiau, jeigu jaučiate, kad jums reikia daugiau pagalbos, rekomenduojame kreiptis į medikus dėl jums priklausančios reabilitacijos. 

Viena iš pastaruoju metu siūlomų patrauklių pagalbos sau formų namuose – medikų, psichologų ir teatro artistų sveikatos, geros savijautos patarimai ir pratimai, galintys padėti greičiau atstatyti pilnavertišką kvėpavimo funkciją, sumažinti patiriamo streso lygį. Jie pristatomi penkių laidų cikle „Įkvėpti gyvenimo: kvėpavimo pamokos persirgusiems COVID-19 ir ne tik“. Tai Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), Kultūros ministerijos (KM) ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) projektas, kurį galima stebėti LNOBT ir SAM „Facebook“ bei „YouTube“ platformose, taip pat LRT „Facebook“ paskyroje. Visas laidas galima patogiai peržiūrėti ir LRT.lt Mediatekoje, o nauja patarimų ciklo laida žiūrovų auditoriją pasiekia kiekvieną pirmadienį.

Vis dėlto, svarbu pabrėžti, kad jei jaučiate, kad jums reikia daugiau pagalbos, siūlome kreiptis į savo šeimos gydytoją, kad šis nukreiptų jus fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojui dėl reabilitacijos. Pacientai, persirgę COVID-19 liga, fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojo siuntimu gali gauti stacionarinės arba ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugas.

Reabilitacija persirgusiems žmonėms yra suteikiama ne vėliau nei praėjus 3 mėnesiams po aktyvaus gydymo stacionare. COVID-19 ligos atveju pirmojo medicininės reabilitacijos etapo paslaugų, prieš skiriant medicininę reabilitaciją, teikti nereikia.

Medicininės reabilitacijos paslaugos, persirgus COVID-19, skiriamos, atsižvelgiant ne tik į paciento diagnozę, bet ir į biosocialinių funkcijų sutrikimo laipsnį – tokių kaip elgesio kontrolė, orientacijos, judėjimo sutrikimai, iššūkiai priimant ir perduodant informaciją ir kitos. Tai reiškia, kad tik fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, visapusiškai įvertinęs paciento sveikatos būklę, gali skirti atitinkamą medicininį reabilitacinį gydymą.

Svarbu pažymėti, kad siuntimai medicininės reabilitacijos paslaugoms, teikiamoms po COVID-19 ligos, neribojami ir nėra įtraukiami į sutartyje su teritorine ligonių kasa nustatytą bendrą asmens sveikatos priežiūros įstaigai skiriamų medicininės reabilitacijos siuntimų skaičių.

Primename, kad žmonės, kurių būklė neatitinka ministro įsakymo nustatytų kriterijų dėl medicininės reabilitacijos skyrimo, bet jaučia koronaviruso infekcijos pasekmes, gali gauti pirmojo medicininės reabilitacijos etapo paslaugas platesne apimtimi, pavyzdžiui, masažą, kineziterapiją, ergoterapiją ir fizioterapiją. Šios paslaugos gali būti skiriamos iš karto, kai tik tai leidžia paciento sveikatos būklė.

Visos šios medicininės reabilitacijos paslaugos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

SAM Spaudos tarnyba