Gyventojų vakcinacijai nuo COVID-19 ligos jau rengiasi ir vaistinės. Tokią paslaugą gali teikti trys dešimtys šalies vaistinių, o kai kurios jau pradėjo bendradarbiauti su savivaldybėmis dėl vakcinų ir vakcinacijai reikalingų priemonių skyrimo. Skiepijimas vaistinėje bus toks pat saugus kaip ir gydymo įstaigoje, nes visur yra taikomi tie patys paslaugų saugumo ir kokybės reikalavimai.

Skiepyti gyventojus nuo erkinio encefalito, sezoninio gripo ir COVID-19 ligos gali vaistinės, turinčios asmens sveikatos priežiūros įstaigos licenciją, suteikiančią teisę teikti išplėstinės praktikos vaistininko paslaugas. Skiepus paskirs ir skiepys išplėstinės praktikos vaistininkas. Tokią licenciją šiandien turi 31 vaistinė. Vilniaus ir Panevėžio miestų savivaldybės jau bendradarbiauja su vaistinėmis, kurios rengiasi pradėti skiepyti gyventojus nuo COVID-19 ligos.

Norėdamos pradėti vakcinaciją nuo COVID-19 ligos, vaistinės turėtų ne tik pasirūpinti atitinkama licencija, bet ir tiesiogiai bendradarbiauti su savivaldybėmis bei susitarti dėl vakcinų ir vakcinacijai reikalingų priemonių skyrimo. Kad vakcinacija būtų tokia pat saugi, kaip ir kitose gydymo įstaigose, skiepijančioms vaistinėms taikomi tie patys paslaugų kokybės bei saugumo reikalavimai. Jų laikymąsi privalo užtikrinti vaistinių vadovai.

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtinta gyventojų skiepijimo nuo COVID-19 ligos tvarka numato, kad asmens sveikatos priežiūros specialistas, skirdamas COVID-19 ligos vakciną ir atlikdamas vakcinavimą, privalo atsižvelgti į vakcinos indikacijas, kontraindikacijas ir įspėjimus, suteikti skiepijamam asmeniui visą reikalingą informaciją apie vakciną ir įteikti pakuotės lapelį.

Skiepijančioje įstaigoje gerai prieinamoje ir aiškiai matomoje vietoje (informaciniuose stenduose ar pan.) turi būti skelbiama informacija apie skiepijimo COVID-19 ligos vakcina tikslą, pobūdį (įskaitant skiepijimo procedūrą), žinomas ir galimas komplikacijas (įskaitant informaciją apie tai, kokių veiksmų imtis ir (arba) kokias medicinos priemones (prietaisus) ar vaistinius preparatus vartoti, norint sumažinti arba pašalinti patiriamus nepageidaujamus padarinius, ir kur apie juos pranešti). Skiepijančios įstaigos darbuotojai turi būti pasirengę atsakyti į skiepytis atėjusių gyventojų klausimus, susijusius su vakcinacija.

Sveikatos priežiūros specialistai, skiepijantys COVID-19 ligos vakcina, privalo naudoti II saugumo lygio asmenines apsaugos priemones:

•    kvėpavimo takų apsaugą – vienkartinę medicininę (chirurginę) kaukę (keisti kai sudrėksta, užsiteršia ir ne rečiau negu kas 4 valandas), jei yra galimybė – naudoti FFP2 respiratorių.
•    rankų apsaugą – vienkartines medicinines pirštines (keisti po kiekvieno paciento).

Skiepytis atėję gyventojai privalo laikytis viešose erdvėse taikomo reikalavimo dėvėti nosį ir burną dengiančią apsaugos priemonę (veido kaukę, respiratorių ar kitas priemones), kuri priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną.

Skiepijančios vaistinės prisijungs prie bendros registracijos sistemos, kuri yra pasiekiama per interneto svetainę www.koronastop.lt. Neturintys galimybės registruotis internetu gali tai padaryti paskambinę į Karštąją liniją 1808.

SAM Spaudos tarnyba