Vakcinaciją nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) atliekančios įstaigos susiduria su gyventojų bandymais gauti skiepijimo faktą patvirtinantį dokumentą nesuleidžiant vakcinos. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad tokie veiksmai yra neteisėti ir gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę.

Ministerijoje gauta pranešimų apie atvejus, kai gyventojai prašo sukurti vakcinacijos faktą patvirtinantį įrašą, bet nesuleisti pačios vakcinos. Už tai kartais siūlomas ir atlygis.

SAM primena, kad nuo sunkios COVID-19 ligos ar jos sukeltos mirties apsaugo ne vakcinacijos įrašas, o pati vakcina. Be to, tokie bandymai gudrauti gali turėti nemalonių teisinių pasekmių. Tiek dokumentų klastojimas, tiek suklastoto dokumento panaudojimas, valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens papirkimas, kyšininkavimas, valstybės tarnautojo ar jam prilyginto asmens piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi yra veikos, numatytos Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse, už kurias taikoma griežčiausia atsakomybės rūšis – baudžiamoji atsakomybė. Už šias veikas asmenys gali būti baudžiami ne tik bauda arba areštu, tačiau ir laisvės atėmimu iki trejų, ketverių ar net penkerių metų.

Kiekvienu konkrečiu atveju veika kvalifikuojama pagal nustatytas faktines aplinkybes.

Vakcinaciją atliekančių įstaigų darbuotojai, susidūrę su prašymais suklastoti vakcinacijos dokumentus ir bandymais papirkti, turėtų apie tai pranešti teisėsaugos institucijoms.

Gavusi pranešimų apie klastojamus vakcinacijos įrašus, SAM taip pat juos perduos teisėsaugos institucijoms.

Ministerija prašo gyventojų susilaikyti nuo neteisėtų veiksmų, o savo ir savo artimųjų sveikata ir gerove pasirūpinti saugiu ir efektyviu būdu – pasiskiepijant nuo COVID-19 ligos.

SAM Spaudos tarnyba