Vakar vakare Europos Komisija leido šalims pradėti diegti į bandomąją informacinę platformą nacionalinius šalių reikalavimus dėl ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo duomenų nuskaitymo ir patikrinimo. Lietuva yra viena pirmųjų šalių, jau įkėlusių savo nacionalines taisykles į ES platformą, kurios šiuo metu testuojamos. Sveikatos apsaugos ministerijos žiniomis, Vokietija taip pat pradėjo šį procesą. Kitos Europos Sąjungos šalys dar tik planuoja savo duomenų kėlimą. 

ES atvėrus sistemą, pradės veikti ir Lietuvoje sukurta ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo tikrinimo mobilioji programėlė. Ji bus naudinga kontrolę vykdančių institucijų darbuotojams ir paslaugų tiekėjams, nes patikrinimui, ar pažymėjimas yra tikras ir ar jis atitinka šalies, į kurią atvykote, nustatytas taisykles, pakaks nuskenuoti QR kodą. Šiuo metu jau veikia viena iš dviejų jos funkcijų: galima patikrinti, ar pažymėjimas yra tikras; kita funkcija – patikrinimas, ar pažymėjimo duomenys atitinka nacionalinius reikalavimus – yra išbandoma.

Iš pradžių COVID pažymėjimo patikrinimo programėle galės naudotis vartotojai (kelionių operatoriai, paslaugų tiekėjai ir t.t.), kurių išmaniuosiuose įrenginiuose įdiegta „Android“ operacinė sistema, tačiau netrukus atsiras ir „iOS“ operacinei sistemai skirta programėlės versija. Dabar šie pažymėjimai yra tikrinami rankiniu būdu, taip kaip ir iki šiol galioję nacionalinės pažymos dėl vakcinacijos, persirgimo COVID liga ar turimo neigiamo COVID-19 ligos tyrimo rezultato.

ES šalys skirtingu greičiu diegia ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą, o Lietuva pradėjo išduoti šį dokumentą viena pirmųjų – birželio 7 d. Į užsienį keliaujantys Lietuvos gyventojai gali atsisiųsti pažymėjimą iš sveikatos portalo www.esveikata.lt ir jį naudoti patvirtinimui, jog yra paskiepyti nuo COVID-19 ligos, persirgo šia liga arba turi galiojantį neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą. Lietuvoje pripažįstami kitų šalių išduoti ES Skaitmeniniai COVID pažymėjimai.

Primename, kad keliaujantiems į svečias šalis, prieš kelionę rekomenduojame atsinaujinti savo ES Skaitmeninius COVID pažymėjimus, nes diegimo procese pastarosiomis dienomis buvo atlikti techniniai pakeitimai. Be to, prieš keliaujant – būtina pasitikrinti tos šalies, į kurią keliaujate, taisykles. Jas rasite reopen.europa.eu/lt.

Atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą rasite ČIA.

ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą SAM pavedimu kuria Registrų centras kartu su įmone „CGI Lietuva“.

SAM Spaudos tarnyba