Nuo šiandien asmenys, kurie nesinaudoja elektroninėmis tapatybės atpažinimo priemonėmis (e. bankininkyste ar e. parašu) Galimybių pasą gali atsiimti ne tik Registrų centro padaliniuose, bet ir Lietuvos pašto skyriuose, „Sodros“ padaliniuose ar vaistinėse. Bendras fizinių Galimybių paso išdavimo vietų skaičius Lietuvoje bus didesnis nei 1 tūkstantis.

Galimybė išplėsti fizinių Galimybių paso išdavimo vietų tinklą atsirado Vyriausybei praėjusį penktadienį priėmus tai numatančius teisės aktų pakeitimus. Juos priėjus per rekordiškai trumpą laiką – vos kelias dienas – Registrų centras kartu su minėtomis institucijomis atliko reikalingus technologinius pakeitimus, ištestavo paslaugos veikimą, pasirašė sutartis ir suorganizavo Galimybių paso išdavimo mokymus atskirų įstaigų darbuotojams.

Registrų centro Paslaugų valdymo direktorė Diana Vilytė sako, kad sklandaus bendradarbiavimo su Lietuvos paštu, Lietuvos vaistinių asociacija ir „Sodra“ dėka pavyko operatyviai sudaryti sąlygas išplėsti Galimybių paso distribucijos tinklą.

„Iki šiol asmenims, neturintiems ir nesinaudojantiems elektroninėmis tapatybės atpažinimo priemonėms, Galimybių pasas buvo išduodamas fiziniuose Registrų centro klientų aptarnavimo padaliniuose, taip pat Galimybių pasus jau kurį laiką dalina ir mobili Registrų centro komanda. Matant išaugusį susidomėjimą atsirado ir poreikis išplėsti vietų, kuriose asmenys gali gauti atspausdintą Galimybių pasą, skaičių, todėl esame dėkingi už glaudų ir geranorišką bendradarbiavimą su Lietuvos paštu, „Sodra“ ir Lietuvos vaistinių asociacija. Suvienytos pajėgos leidžia išplėsti Galimybių paso platinimo tinklą iki daugiau kaip 1 tūkst. fizinių vietų“, – sako D. Vilytė.

Konkrečias atskirų įstaigų vietas bei Galimybių paso išdavimo tvarką galima rasti atskirų institucijų: Lietuvos pašto, „Sodros“ bei konkrečių vaistinių tinklų interneto svetainėse. Kitos institucijos, pageidaujančios prisijungti prie Galimybių paso platinimo tinklo, gali kreiptis į Registrų centrą, kad būtų įvertintas reikalingų technologinių pakeitimų poreikis ir galimybės bei sutarčiai pasirašyti gautas E. sveikatos sistemos valdytojos Sveikatos apsaugos ministerijos pritarimas.

Kasdien Galimybių pasą atsiima tūkstančiai gyventojų

Galimybių pasą galima atsisiųsti apsilankius puslapyje www.gpasas.lt ir patvirtinus savo tapatybę elektroninėmis priemonėmis (e. parašu arba e. bankininkyste). Tokiu būdu savo Galimybių pasą atsiima ar jį atsinaujina apie 50 tūkst. gyventojų kiekvieną dieną. Iš viso skaitmeniniu būdu Galimybių pasą bent kartą pasiėmusiu asmenų šiuo metu yra daugiau kaip 1,1 milijono.

Nurodytų elektroninių tapatybės patvirtinimo priemonių neturintiems asmenims Galimybių pasas nemokamai iki šiol buvo išduodamas Registrų centro klientų aptarnavimo padaliniuose, pateikus asmens dokumentą. Iš viso tokiu būdu gyventojams buvo atspausdinta ir išduota daugiau kaip 60 tūkst. Galimybių pasų, pastarąją savaitę tokiu būdu savo Galimybių pasą viename iš Registrų centro padalinių kiekvieną dieną atsiimdavo vidutiniškai po 4,5 tūkst. gyventojų.

Nuo praėjusios savaitės Registrų centro mobili komanda taip pat lankėsi tose savivaldybėse, kuriose nėra fizinio klientų aptarnavimo padalinio ir visiems norintiems atspausdino Galimybių pasą. Iki šiol iš viso jau aplankytos keturios savivaldybės (Alytaus rajono, Kauno rajono, Birštono ir Kazlų Rūdos) ir iš viso išdalinta daugiau kaip 1,6 tūkst. Galimybių pasų. Šią savaitę mobili Registrų centro komanda taip pat ketina lankytis Šiaulių rajono savivaldybėje, kur Galimybių pasus dalins Kuršėnų bei Gruzdžių seniūnijose, taip pat Panevėžio rajono savivaldybėje. Kitą savaitę numatytos išvykos į Rietavo, Pagėgių, Neringos ir Vilniaus rajono savivaldybes.

Galimybių pasas suteikiamas, jeigu asmuo yra pasiskiepijęs nuo COVID-19 ligos, yra persirgęs COVID-19 liga, turi neigiamą mokamą PGR tyrimo rezultatą ar yra pasidarę serologinį antikūnų tyrimą ir turi pakankamai antikūnų. Galimybių pasą reikalinga atnaujinti kas 60 dienų.

Registrų centro informacija