Nacionalinis visuomenės sveikatos centras primena, kad tebesitęsiant ekstremaliajai situacijai dėl COVID-19 vis dar galioja ribojimai, susiję su kelionėmis į užsienį, o tiksliau – su grįžimu ar atvykimu iš užsienio į Lietuvą. Atkreipiame dėmesį, kad šie reikalavimai galioja grįžtantiems ir atvykstantiems į Lietuvą, bet ne išvykstantiems iš jos. Kokie reikalavimai taikomi šalyse, į kurias vykstate, būtina pasidomėti tų šalių oficialiuose informacijos šaltiniuose.

5 būtini žingsniai prieš atvykstant ir atvykus į Lietuvą iš užsienio:

1.    Užpildyti keleivio anketą – tai būtina padaryti iki kelionės pradžios, bet ne anksčiau kaip prieš 48 val. ir patvirtinimą (gautą QR kodą) pateikti  vežėjui prieš patenkant į transporto priemonę. Jeigu atvykstama savo transportu iš paveiktų šalių, anketos patvirtinimo kodą būtina pateikti NVSC specialistams ar kitiems pareigūnams pasienio kontrolės punkte ar keleivių kontrolės punkte.

Išimtis dėl keleivio anketos pildymo taikoma pasienio darbuotojams, taip pat kasdien ar kiekvieną darbo dieną kertantiems Lietuvos Respublikos ir kitos Europos Ekonominės Erdvės valstybės sieną asmenims: vykstantiesiems darbo reikalais, mokiniams ir juos į ugdymo įstaigą vežantiems asmenims, studentams, stažuotojams. Jie anketą turi pildyti ne rečiau kaip vieną kartą per mėnesį.

Keleivio anketos pildyti nereikia ir kruizinių laivų keleiviams, jeigu laivo įgula NVSC pateikia Jūrinę sveikatos deklaraciją, vadovaujantis Tarptautinėmis sveikatos priežiūros taisyklėmis ir NVSC medicininės-karantininės kontrolės taisyklėmis.

2.    Patikrą atliekantiems pareigūnams pateikti neigiamą COVID-19 PGR tyrimo, atlikto ne seniau nei prieš 72 val., arba antigeno testo, atlikto ne seniau kaip prieš 48 val., atsakymą patvirtinantį dokumentą. Šis reikalavimas netaikomas paskiepytiems ir persirgusiems asmenims.

3.    Pasitikrinti, kokiai zonai priskirta šalis, iš kurios atvykstate. Tai galima padaryti apsilankius NVSC interneto svetainėje, kur  skelbiamas kas savaitę atnaujinamas paveiktų šalių sąrašas, kuris įsigalioja kiekvieną pirmadienį. Jį galima rasti čia https://nvsc.lrv.lt/atvykusiems:

•    Jeigu atvykstate iš raudonai zonai priskirtų šalių, reikės izoliuotis 10 dienų.
•    Jeigu atvykstate iš geltonai zonai priskiriamų šalių, izoliuotis nereikia, tačiau ne anksčiau kaip 3 dieną, bet ne vėliau kaip 5 dieną būtina atlikti pakartotinį COVID-19 tyrimą (PGR). Registruotis šiam tyrimui galima Karštosios linijos interneto svetainėje www.1808.lt arba trumpuoju telefono numeriu 1808.
•    Izoliacija netaikoma paskiepytiems ir persirgusiems asmenims;
•    Išsamią informaciją apie visus šiuos reikalavimus rasite paveiktų šalių sąraše, kurį galima rasti čia  https://nvsc.lrv.lt/atvykusiems

4.    Pasitikrinti, ar jums taikomos išimtys dėl izoliacijos ir tyrimų atlikimo, ir pažymėti tai pildant anketą.

Pagal šiuo metu galiojančius reikalavimus, izoliacija ir reikalavimas turėti neigiamą tyrimo rezultatą atvykstant į Lietuvą netaikomas paskiepytiems ir COVID-19 liga persirgusiems asmenims. Atkreipiame dėmesį, kad pildant keleivio anketą būtina nurodyti, kurios išimtys Jums taikomos. Tai svarbu padaryti, nes nepažymėjus, kad Jums taikoma išimtis dėl to, kad, esate pasiskiepijęs, persirgęs ar kt., Jūs būsite įtraukti į izoliuojamų asmenų registrą. Visą išimčių sąrašą galite rasti čia https://nvsc.lrv.lt/isimtys .

5.    Laikytis izoliacijos taisyklių, jeigu izoliacija Jums privaloma. Su izoliacijos taisyklėmis  turite galimybę susipažinti pildydami keleivio anketą. Jas galite rasti čia https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/6863cf50651d11eabee4a336e7e6fdab/asr   

Atsakymus į dažniausiai kylančius klausimus galite rasti mūsų parengtoje klausimų ir atsakymų skiltyje čia
Keleivio anketą rasite čia: https://keleiviams.nvsc.lt/lt/form

 

Kontaktai žiniasklaidai:

https://nvsc.lrv.lt/lt/struktura-ir-kontaktai/kontaktai-ziniasklaidai