Daugėjant COVID-19 ligos atvejų daugėja ir asmenų, kuriems privaloma izoliuotis 10 dienų po sąlyčio su sergančiuoju. Vos sužinojus apie turėtą sąlytį ir privalomą izoliaciją, iškyla klausimų – ar galima izoliacijos laikotarpiu gauti nedarbingumo pažymą ir kur dėl to kreiptis? Kada ir kaip užsiregistruoti tyrimui, kad sužinočiau, ar nesu užsikrėtęs? Kaip galima susitrumpinti izoliacijos terminą? Pabrėžiame, kad visi šie klausimai bus išspręsti arba į juos bus atsakyta užpildžius anketą, kurios nuoroda atsiunčiama SMS žinutėje.

Primename, kad COVID-19 susirgę asmenys epidemiologinio tyrimo metu arba patys savarankiškai pildydami užsikrėtusiojo anketą privalo pateikti informaciją apie visus asmenis, su kuriais jie bendravo užkrečiamuoju laikotarpiu. Šie nurodyti asmenys gauna SMS žinutes iš NVSC, informuojančias apie turėto sąlyčio datą bei paskirtą izoliacijos terminą. Žinutėje taip pat pateikta nuoroda į anketą, kurią būtina užpildyti.

Gavę SMS žinutę, turite paspausti joje esančią nuorodą ir užpildyti anketą. Vienas iš klausimų yra apie nedarbingumą. Jeigu jis reikalingas, būtina nurodyti savo gydymo įstaigą. NVSC gavęs šią informaciją parengs pažymą apie jums taikomą privalomą izoliaciją ir pateiks ją Jūsų gydymo įstaigai.
Dėl nedarbingumo pažymos turite kreiptis į savo gydymo įstaigą.

Atkreipiame dėmesį, kad SMS žinutes gavusiems asmenims, užpildžiusiems anketas, paprastai papildomai telefonu nebeskambiname. Visa informacija, reikalinga asmens izoliacijai, yra surenkama su šia anketa.

Kaip susitrumpinti izoliacijos laiką?

Pildydami anketą turėsite galimybę užsiregistruoti tyrimui. Ties klausimu „Ar sutinkate būti užregistruotas tyrimui“ pažymėję „taip“, būsite užregistruotas COVID-19 tyrimui ne anksčiau kaip 7-tai dienai po sąlyčio. Tad gavę neigiamą tyrimo rezultatą galėsite susitrumpinti izoliacijos terminą.

Izoliacija nutraukiama gavus neigiamą PGR tyrimo  rezultatą, jeigu jums nepasireiškia ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomai (staiga prasidėjęs bent vienas iš šių simptomų: karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas).

Apie neigiamą tyrimo rezultatą būtina informuoti NVSC užpildant elektroninę formą adresu https://nvsc.lrv.lt/sutrumpinti . Pateikus šią formą su reikalingais duomenimis, atsakymo iš NVSC sulaukti nėra būtina.

Ką daryti, jei esu persirgęs, tačiau gavau SMS žinutę, informuojančią apie izoliaciją?

SMS žinute gautos anketos pildyti ir izoliuotis nereikia, tačiau, jei COVID-19 liga Jums buvo patvirtinta Lietuvoje ir po persirgimo (SARS CoV-2 PGR arba antigeno testo atlikimo) praėjo mažiau kaip 210 dienų, Jums reikia kreiptis į NVSC el. paštu persirgau@nvsc.lt, specialistai šį faktą galės patikrinti sistemoje ir papildomų dokumentų pateikti nereikės.

Jei po persirgimo (SARS CoV-2 PGR arba antigeno testo atlikimo) praėjo daugiau nei 210 dienų, vertinama, ar Jums per pastarąsias 60 dienų buvo atliktas antikūnų testas. Jei jis teigiamas – tuomet izoliacija netaikoma. Jei antikūnų testas neatliktas, rekomenduojama jį atlikti. Kol gaunamas antikūnų testo atsakymas, asmuo privalo būti izoliacijoje. Gavus teigiamą antikūnų testo rezultatą, atsakymą reikia pateikti NVSC adresu persirgau@nvsc.lt ir sulaukti atsakymo, tik tada nutraukiama izoliacija.

Taip pat rekomenduojama ne anksčiau kaip 3 dieną po turėto sąlyčio atlikti PGR tyrimą ar antigeno testą (išskyrus persirgusius asmenis, kuriems mažiau nei prieš 90 dienų liga diagnozuota atlikus PGR ar antigeno testą).

Ką daryti, jeigu esu paskiepytas, tačiau gavau SMS žinutę, informuojančią apie izoliaciją?

Jei esate paskiepytas ir po sąlyčio su sergančiuoju gavote SMS iš NVSC su nurodymais dėl izoliacijos ir sąlytį turėjusiųjų anketos užpildymo, kreipkitės į NVSC el. paštu persirgau@nvsc.lt ir pateikite  dokumentus, įrodančius, kad esate paskiepytas pagal visą skiepijimo schemą ir po skiepijimo praėjo ne mažiau kaip 14 dienų.

SMS žinute gautos anketos pildyti ir izoliuotis nereikia. Pateikus dokumentus sulaukti NVSC atsakymo nereikia, jeigu didėlės rizikos sąlyčio metu po paskiepijimo buvo praėję 14 dienų.

Taip pat rekomenduojama ne anksčiau kaip 3 dieną po turėto sąlyčio atlikti PGR tyrimą arba antigeno testą.

Daugiau informacijos ir atsakymus į dažniausiai sąlytį turėjusiems asmenims kylančius klausimus rasite čia.