Pandemijos metu sąlytį su COVID-19 sergančiaisiais turėję asmenys turi izoliuotis, kad būtų sustabdytas šios ligos plitimas. Informacija apie turėtą sąlytį ir tolimesnius veiksmus šiems asmenims siunčiama SMS žinutėmis. Kai kuriems jas gavusiems asmenims neaišku, kodėl atsiųsta tokia žinutė, mat izoliacija jiems turėtų būti netaikoma dėl persirgtos ligos arba dėl to, kad jie yra paskiepyti. Paaiškiname, kodėl SMS siunčiamos visiems nurodytiems asmenims ir ką daryti gavus žinutę.

Atkreipiame dėmesį, kad SMS žinutės siunčiamos visiems sąlytį turėjusiems asmenims, kuriuos nurodo susirgęs asmuo, nepriklausomai nuo jų imuniteto būklės. „Epidemiologinio tyrimo metu, kuris vyksta telefonu, nėra galimybės įsitikinti, kad nurodyti sąlytį turėję asmenys tikrai yra paskiepyti arba persirgę. Šią informaciją būtina patikslinti“, – paaiškina Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas Giedrė Aleksienė.

Informacija apie tai, ką daryti, pateikta anketoje

Gavus SMS žinutę dėl izoliacijos, pirmiausia reikėtų atidžiai perskaityti žinutės tekstą. Joje nurodoma, kad turėjote sąlytį, kada jis buvo ir sakoma, kad jeigu netaikomos išimtys, reikia izoliuotis ir užpildyti anketą. Visa informacija apie išimtis yra pateikta anketoje, nuorodą į kurią taip pat rasite žinutėje. Todėl net ir tie asmenys, kuriems taikomos izoliacijos išimtys, turi paspausti anketos nuorodą ir perskaityti, ką toliau daryti.

Paspaudus anketos nuorodą, reikia susirasti jūsų situaciją apibūdinantį klausimą ir perskaityti pateiktą informaciją. Atkreipiame dėmesį, kad tais atvejais, kai Jums taikoma išimtis ir pateiktuose atsakymuose į klausimus nurodoma, jog nei izoliuotis, nei pildyti šios anketos neprivalote, turite pateikti išimtį patvirtinančią informaciją  NVSC, kad jums būtų „nuimta“ izoliacija.

„Suprantame, kad tiek žinutės gavimas, tiek žinia apie tai, jog galbūt reikės izoliuotis, kelia nerimą. Kartais gali atrodyti, kad žinutę gavome per klaidą. Visgi pakartosiu, tai ne klaida –  žinutės siunčiamos visiems, kuriuos nurodė susirgęs asmuo. Tačiau raginame ramiai, atidžiai perskaityti visą joje pateiktą informaciją, kurios yra tikrai nemažai. Tikiu, kad atsakymus į tuo metu kylančius klausimus tikrai rasite“, – tikina G. Aleksienė.

Ne visiems pasiskiepijusiems asmenims taikomos izoliacijos išimtys

Primename, kad lapkričio 17 d. įsigaliojus izoliacijos taisyklių pakeitimams, izoliacija po sąlyčio su užsikrėtusiuoju netaikoma, jei:
•  nuo teigiamo SARS-CoV-2 PGR / antigeno testo yra praėję ne daugiau negu 210 dienų;
•  asmuo turi teigiamą serologinio (antikūnų) testo atsakymą (kuris galioja 60 d. nuo jo atlikimo) – negalioja paskiepytiems asmenims;
•  asmuo paskiepytas pagal visą vakcinacijos schemą ir nuo paskutinio skiepo praėjo ne daugiau kaip 120 dienų (netaikoma pagal visą skiepijimo schemą paskiepytiems asmenims iki 18 metų);
•  asmuo paskiepytas sustiprinančiąja vakcina. Laikoma, kad asmuo buvo paskiepytas sustiprinančiąja doze ir tais atvejais, kai asmuo paskiepytas pagal pilną COVID-19 vakcinos charakteristikų santraukoje nurodytą skiepijimo schemą ir persirgęs COVID-19 liga (koronaviruso infekcija), kai ji patvirtinta teigiamu laboratorinio SARS-CoV-2 PGR tyrimo rezultatu (nepriklausomai nuo persirgimo ir skiepijimo (ar vakcinos dozių ir persirgimo) eiliškumo).

Jeigu po paskiepijimo praėjo daugiau negu 120 dienų ir nesate paskiepytas sustiprinančiąja doze, taikoma izoliacija iki neigiamo PGR testo gavimo, kuris atliekamas ne anksčiau kaip 3-čią dieną po sąlyčio. Jeigu PGR testas nėra atliekamas – izoliuotis privaloma 10 dienų nuo paskutinės sąlyčio dienos.

Informaciją apie tai, kad norite nutraukti izoliaciją, nes esate paskiepytas ir jūsų PGR tyrimo, atlikto ne anksčiau kaip 3-čią dieną, rezultatas yra neigiamas, prašome pateikti  užpildant šią formą https://nvsc.lrv.lt/sutrumpinti

 

NVSC INFORMACIJA