Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) prie SAM specialistai ragina gyventojus  įvertinti savo riziką ir išsitirti dėl hepatitų ir ŽIV. Į tai dėmesį atkreipia ir lapkričio 22-29 dienomis minima Europos ŽIV ir hepatitų testavimo savaitė.

Europoje kasmet vykstančių Europos ŽIV ir hepatitų testavimo savaitės iniciatyvų tikslas – didinti visuomenės informuotumą apie ŽIV ir hepatitus bei skleisti svarbią žinią visuomenei, koks svarbus šių infekcijų ankstyvas diagnozavimas, kuris leidžia asmeniui laiku pradėti veiksmingą gydymą bei pristabdyti ligų progresavimą arba pilnai išgydyti ligą (virusinį hepatitą C).

Savo iniciatyvomis kviečiamos prisidėti ne tik organizacijos, atliekančios ŽIV ir hepatitų tyrimus, bet ir visi socialiniai partneriai, ketinantys skleisti visuomenei patikimą informaciją apie ŽIV ir hepatitų profilaktiką, diagnostiką ir gydymą.

Užsikrėsti ŽIV ir hepatitais labiausiai rizikuoja tie, kurie turi atsitiktinių lytinių partnerių, nesaugių lytinių santykių, vartoja narkotikus.

Pasitikrinti dėl ŽIV ir hepatitų pirmiausia rekomenduojama:
•    asmenims, turėjusiems lytinių santykių su užsikrėtusiuoju ŽIV;
•    asmenims, turintiems vieną ir daugiau atsitiktinių lytinių partnerių per mėnesį;
•    vyrams, turintiems lytinių santykių su vyrais;
•    asmenims, patyrusiems lytinę prievartą;
•    nors kartą vartojusiems švirkščiamuosius narkotikus;
•    sergantiems sifiliu, gonorėja, chlamidioze ir lytinių organų pūsleline;
•    tikslinėms grupėms (jūreiviams, tolimųjų reisų vairuotojams, viešąjį saugumą užtikrinančių tarnybų pareigūnams, medikams ir kt.).

Apie hepatito C ir ŽIV tyrimus:
•    Dėl hepatito C ir ŽIV pasitikrinti galima greitaisiais savikontrolės testais. Savikontrolės testus įsigyti galima vaistinėse ir e-parduotuvėse. Greituoju testu gavus teigiamą rezultatą, būtina šį rezultatą patvirtinti kitu tyrimo metodu, todėl reikia nedelsiant
kreiptis į savo šeimos gydytoją. Patvirtinamieji tyrimai atliekami tik sveikatos priežiūros įstaigos laboratorijoje;
•    Dėl ŽIV nemokamai galima pasitikrinti atlikus atrankinį greitąjį ŽIV testą nevyriausybinėse organizacijose, žemo slenksčio paslaugų kabinetuose ir laboratorinį kraujo tyrimą sveikatos priežiūros įstaigoje.
•    Ne jaunesni kaip 16 metų pacientai turi teisę į anonimines sveikatos priežiūros paslaugas dėl ŽIV ir kitų lytiškai plintančių infekcijų – tokios paslaugos gali būti teikiamos neatskleidžiant asmens tapatybės. Už anonimines sveikatos priežiūros paslaugas pacientas moka pats.

Įstaigų, kur galima pasitikrinti dėl ŽIV, sąrašą rasite čia.

NVSC informacija