Nuo gruodžio 17 dienos vienas nemokamas kiekybinis ar pusiau kiekybinis serologinis tyrimas atliekamas ir asmenims, kurie persirgo COVID-19 liga ir buvo vakcinuoti viena „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „Vaxzevria“ vakcinos doze ne anksčiau kaip po 120 dienų nuo vakcinos suleidimo.

Vieną kartą nemokamas kiekybinis ar pusiau kiekybinis serologinis tyrimas ir toliau bus atliekamas asmenims, vakcinuotiems pagal pilną vakcinacijos schemą, kurie dar nėra paskiepyti sustiprinančiąja „Comirnaty“, „Spikevax“ ar „COVID-19 Vaccine Janssen“ vakcinos doze ar nėra sirgę COVID-19 (neturi diagnozės, patvirtintos teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo rezultatu). Serologinis tyrimas atliekamas ne anksčiau kaip po 120 dienų nuo vakcinos suleidimo.

Asmuo, pasiskiepijęs pagal pilną vakcinacijos schemą yra asmuo, pasiskiepiję dviem vakcinos dozėmis, jeigu skiepijosi „Comirnaty“, „Spikevax“, „Vaxzevria“ vakcinomis arba viena „COVID-19 Vaccine Janssen“ vakcinos doze.

Nemokami kiekybiniai ar pusiau kiekybiniai serologiniai tyrimai taip pat atliekami vaikams nuo 12 iki 16 metų. Jiems šis tyrimas atliekamas nepriklausomai nuo to, ar jie yra vakcinuoti ar sirgę COVID-19 liga. Atliekamų tyrimų skaičius vaikams yra neribojamas, tačiau tyrimą kartoti galima ne dažniau kaip kas 30 dienų.

Serologiniam tyrimui atlikti imamas kraujo mėginys. Tyrimo rezultatas parodo paciento kraujyje esančio imuninio atsako į virusą produktus – antikūnus, susidariusius žmogaus organizme, vystantis imuniniam atsakui į koronaviruso infekciją. Rezultatai gali padėti apsispręsti dėl skiepijimosi nuo COVID-19 sustiprinančiąja doze.

Sveikatos apsaugos ministerija visiems asmenims, kuriems praėjo daugiau nei 4 mėn. po pilno pasiskiepijimo rekomenduoja neatidėlioti sprendimo ir pasiskiepyti sustiprinančiąja doze.
Gavus teigiamą kiekybinio ar pusiau kiekybinio serologinio tyrimo rezultatą asmeniui bus formuojamas Galimybių pasas, kuris galioja 60 dienų.

Įstaigų, atliekančių nemokamus kiekybinius ar pusiau kiekybinius serologinius tyrimus, sąrašas skelbiamas ČIA.

SAM Spaudos tarnyba