Nors koronavirusinės infekcijos (COVID-19 ligos) pandemijos metu žmonės itin intensyviai naudoja rankų ir paviršių dezinfekantus, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistai pastebi, kad ne visada tai geriausia išeitis. Beveik visais atvejais, siekiant sukurti švarią ir saugią aplinką, buityje pakanka reguliaraus patalpos valymo, dažno vėdinimo, rankų plovimo paprastu muilu – atsakingai naudoti biocidinius produktus, kuriems ir priskiriami rankų ir paviršių dezinfekantai, ragina specialistai.

„Kalbant apie dezinfekantų naudojimą, yra toks geras priežodis, jog kas per daug, tas nesveika. Pavyzdžiui, rankų dezinfekanto naudojimas namuose tikrai yra perteklinis, jei turime galimybes rankas nusiplauti su muilu ir vandeniu“, – sako Vilniaus departamento Produktų vertinimo skyriaus vyriausioji specialistė Natalja Umbrasienė.

Anot jos, renkantis buityje naudoti ar ne biocidinius produktus, pagrindinis rodiklis turėtų būti, ar jie būtini ir ar švaros negalima palaikyti kitomis priemonėmis.

Tai reiškia, kad, jei, pavyzdžiui, žmonių susibūrimo vietose, kur pasinaudojus tualetu ar liečiant kitus paviršius, kuriuos dažnai liečia kiti žmonės, nebūtų galimybės nusiplauti rankų šiltu vandeniu ir muilu, tai rankų dezinfekavimas vienareikšmiškai yra būtinas. Tuo metu, namie, kur yra visos sąlygos tinkamai nusiplauti rankas, jų dezinfekuoti poreikio nėra – plovimas muilu ir vandeniu suteikia tokį patį efektą.

Dar vienas pavyzdys, kurį naudinga įsidėmėti – jei, pavyzdžiui, namuose, apdorojant žalią mėsą, užterštus įrankius, indus, paviršius galima nuplauti kriauklėje, tai to visiškai pakanka higieniškai aplinkai palaikyti. Paprastai tariant, paviršių reikėtų dezinfekuoti tik tokiu atveju, jei jo negalima nuplauti.

Specialistai atkreipia dėmesį, kaip reikėtų elgtis ir tokiu atveju, jei namuose yra sergantis žmogus. Anot jų, pirmenybė turėtų būti teikiama artimų kontaktų apribojimui, dažnam vėdinimui, nuolatiniam patalpų drėgnam valymui. Taip pat sergantis žmogus turėtų naudotis tik jam skirtais indais ir asmens higienos priemonėmis. Dezinfekuoti, specialistų teigimu, tikslinga būtų tik kelis daiktus – pavyzdžiui, unitazo dangtį, kriauklės kraną, durų rankenas ir pan.

NVSC primena, kad dezinfekantai yra biocidiniai produktai, arba, paprastai tariant, produktai, kurie yra skirti naikinti, sulaikyti, padaryti nekenksmingus bet kokius kenksminguosius organizmus. Tokių produktų naudojimas yra griežtai reglamentuojamas, jų sauga ir efektyvumas turi būti įvertinti. Siekiant buityje naudoti tinkamą biocidinį produktą, jo pasirinkimui galima pasinaudoti Biocidinių produktų duomenų baze https://biocidai.nvsc.lt/, pasirinkus būtent buitiniams naudotojams skirtas dezinfekcines priemones – rankų ir paviršių dezinfekantus.

Reikia nepamiršti, kad šeimoje ypač svarbu pasirūpinti, kad tinkamos higienos įgūdžius įgytų ir mažieji šeimos nariai. Su vaikų rankų dezinfekantų pasirinkimo gairėmis susipažinti galima čia.

 

NVSC informacija