Atsisakyti susibūrimų, svariai sumažinti bet kokius kontaktus, jei įmanoma – dirbti nuotoliniu būdu, laikytis visų infekcijos prevencijos priemonių, stebėti savo ir artimųjų sveikatą, pajutus net menkiausius viršutinių kvėpavimo takų infekcijoms būdingus simptomus, likti namuose – šių taisyklių laikytis ir atsakingai vertinti situaciją, siekiant stabdyti viruso plitimą, ragina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.

Pasak jų, nors epidemiologinių tyrimų metu surinkti duomenys rodo, jog koronavirusinės infekcijos (COVID-19 ligos) protrūkių žemėlapyje situacija stabili, kol kas jame dar nėra matomi kylančios Omikron bangos padariniai.

„Praėjusi savaitė buvo itin sudėtinga, matome reikšmingą epidemiologinės situacijos pablogėjimą. Bendras paros naujų atvejų skaičius priartėjo prie keturių tūkstančių, tokių tendencijų nefiksavome nuo 2020-ųjų pabaigos. Tai tik patvirtina, kad Omikron atmaina sklinda žymiai sparčiau nei kitos, o tai reiškia, jog turime būti dar labiau dėmesingi, susitelkę“, – sako NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Ji primena, kad svarbiausia priemonė kovoje su virusu ir toliau išlieka vakcina.

„Nors situacija ligoninėse šiuo metu stabili, dar negalime pasakyti, kokias realias pasekmes ši atmaina turės sveikatos sistemai artimiausiu metu. Labai svarbu, jog padarytume viską, kas priklauso nuo kiekvieno mūsų, kad situacija išliktų stabili. Žinome, kad sustiprinančioji dozė tris kartus sumažina riziką užsikrėsti Omikron atmaina, o neseniai pagal pilną vakcinacijos schemą pasiskiepijusių žmonių tikimybė užsikrėsti mažėja perpus, tad didesnės paskatos skiepytis ir negalėtų būti“, – sako gyd. epidemiologė.

Situacija protrūkių žemėlapyje dar neatspindi Omikron bangos

NVSC epidemiologinių tyrimų duomenys rodo, kad pirmąją 2022-ųjų metų savaitę aktyvių COVID-19 ligos protrūkių skaičius daugelyje sektorių buvo stabilus, reikšmingų poslinkių kol kas nestebima. Anot specialistų, protrūkių žemėlapyje dar neatsispindi praėjusią savaitę fiksuotas naujų COVID-19 atvejų šuolis.

Dvi savaites atostogavo daugelis vaikų, lankančių mokyklas, taip pat dalis dirbančiųjų vienu ar kitu laiku turėjo laisvadienius, tad mažiau protrūkių formavosi ugdymo įstaigose, darbovietėse, tačiau buvo stebimas svarus šeiminių protrūkių augimas. Apie 40 proc. užsikrėtusiųjų šiuo laikotarpiu nurodė, jog užsikrėtė šeimose ir tai yra beveik 10 proc. daugiau, lyginant su laikotarpiu prieš tai.

Bendrai praėjusios savaitės pabaigoje Lietuvoje fiksuoti 333 aktyvūs COVID-19 ligos protrūkiai, kai savaitę prieš tai – 451 aktyvus COVID-19 ligos protrūkis.

Pirmąją šių metų savaitę ugdymo įstaigose registruoti 175 aktyvūs, t. y. besitęsiantys, COVID-19 ligos protrūkiai, kai prieš savaitę jų buvo 306. Gydymo, socialines paslaugas teikiančiose įstaigose praėjusią savaitę situacija beveik nekito, atitinkamai buvo fiksuoti 39 ir devyni protrūkiai.

Tuo metu, gamybos įmonėse specialistai praėjusią savaitę stebėjo 26 aktyvius protrūkius, maisto pramonės – 21, prekybos – 11. Kitose srityse situacija, vertinant protrūkius, išliko stabili.

NVSC primena, kad protrūkis – tai staigus užkrečiamųjų ligų išplitimas, apėmęs riboto skaičiaus žmonių grupę ir (ar) ribotą teritoriją, t. y. du ir daugiau tarpusavyje susiję ligos atvejai laiko ir vietos požiūriu.

Protrūkių žemėlapį galite rasti čia. 

Specialistai ragina prisidėti prie viruso suvaldymo

Žmonės, kuriems nepavyko išvengti susidūrimo su virusu, gali prisidėti, kad kuo greičiau būtų nutraukta viruso plitimo grandinė, savarankiškai užpildydami užsikrėtusiesiems skirtą anketą https://atvejis.nvsc.lt/ ir pateikę išsamius duomenis, kaip ir kur užsikrėtė, su kuo turėjo didelės rizikos kontaktą.

Kuo greičiau žmogus pateiks šią informaciją, tuo greičiau bus izoliuoti su užsikrėtusiuoju bendravę ir kitiems riziką užsikrėsti galintys kelti žmonės, o tai reiškia – stabdomas tolesnis viruso plitimas. Tai ypač svarbu šiuo metu, kai stebimas naujų COVID-19 ligos atvejų augimas.

Vakcinacija

Specialistai primena, kad Lietuvoje vykdoma masinė vakcinacija, tad visi asmenys nuo 5-erių metų raginami registruotis skiepui internetu www.koronastop.lt arba, jeigu nėra galimybės to padaryti, skambinti Karštosios linijos numeriu 1808. Vaikus vakcinai registruoja tėvai (įtėviai), globėjai arba rūpintojai.

Taip pat 18 metų ir vyresni gyventojai jau gali revakcinuotis. Registruotis sustiprinančiajai vakcinos dozei galima įprastu būdu: internetu www.koronastop.lt arba Karštosios linijos trumpuoju telefono numeriu 1808. Vakcinuotis taip pat galima pas šeimos gydytoją. Norėdami sužinoti, ar jų asmens sveikatos priežiūros įstaiga vykdo skiepijimą nuo COVID-19 ligos, gyventojai turėtų kreiptis į įstaigos registratūrą.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija