Nuo pirmadienio, vasario 14 d., iš trečiųjų šalių atvykstantiems asmenims nebus taikomas reikalavimas izoliuotis. Visoms pasaulio šalims atsidūrus geltonoje zonoje, iš bet kurios valstybės atvykstantys keliautojai turės užpildyti keleivio anketą ir pateikti dokumentą, patvirtinantį vieną iš trijų faktų: vakcinaciją nuo COVID-19 ligos, persirgimą šia liga arba prieš kelionę gautą neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

Vakcinaciją patvirtinantis dokumentas tinka tais atvejais, kai asmuo ne mažiau nei prieš 14 dienų, bet ne daugiau nei prieš 270 dienų (270 dienų terminas netaikomas asmenims iki 18 metų) buvo pilnai paskiepytas Europos Sąjungoje (ES) registruota vakcina („Comirnaty“, „Spikevax“, „Vaxzevria“, „Janssen“ arba „Nuvaxovid“) arba „Covishield“ vakcina, taip pat jeigu asmuo buvo paskiepytas sustiprinančiąja bet kurios paminėtos vakcinos doze.

Persirgimą patvirtinantis dokumentas pripažįstamas, kai COVID-19 liga buvo patvirtinta teigiamu PGR tyrimo rezultatu ir nuo jo praėjo ne daugiau kaip 180 dienų.

Jeigu asmuo neatitinka vakcinacijos arba persirgimo kriterijų, jis turėtų 72 val. laikotarpiu prieš atvykstant į Lietuvą atlikti PGR tyrimą arba 48 val. laikotarpiu iki atvykimo atlikti antigeno testą, ir neigiamą rezultatą pateikti vežėjui prieš lipant į lėktuvą, autobusą, keltą ar kitą transporto priemonę. Keliaujantys savo transportu gali atsivežti neigiamą tyrimo rezultatą arba tyrimą gali atlikti atvykę į Lietuvą – per 24 val. nuo atvykimo jie privalo registruotis tyrimui savo lėšomis pasirinktoje gydymo įstaigoje ar laboratorijoje.

Primename, kad norint sumažinti viruso plitimą visiems keliaujantiems yra rekomenduojama laikytis sveikatos apsaugos priemonių visos kelionės metu. Svarbu dėvėti medicininę kaukę, laikytis atstumų, nesibūriuoti, nebūti nevėdinamosiose kambariuose, dažnai plauti rankas. Jeigu žmogus pajaučia peršalimo simptomus (kosulys, sloga, sunkus kvėpavimas temperatūrą ir kita), nekeliauti.

Papildomai atkreipiame dėmesį, kad pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. vasario 26 d. nutarimą Nr. 152 „Dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos paskelbimo“, valstybės sienos kirtimas apribojamas uždraudžiant užsieniečiams atvykti į Lietuvos Respubliką. Užsieniečių (atvykstančių iš trečiųjų šalių) atvykimo į Lietuvą išimtys yra nustatytos minėto nutarimo 2.3. papunktyje. Daugiau informacijos, susijusios su valstybės sienos kirtimu ar užsieniečių atvykimu teiraukitės Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (interneto svetainė http://www.pasienis.lt), Užsienio reikalų ministerijoje (interneto svetainė https://urm.lt). Jeigu užsienietis atitinka bent vieną iš šių išimčių, leidžiančių jam atvykti į Lietuvą, atvykdamas jis privalo atitikti žemiau esančioje lentelėje aprašytus reikalavimus keliautojams, kurie taikomi visiems, atvykstantiems į Lietuvą.

COVID-19 LIGOS PAVEIKTŲ ŠALIŲ SĄRAŠAS (galioja nuo  vasario 14 d.)

IŠIMTYS DĖL TYRIMŲ (galioja nuo vasario 14 d.)

SAM Spaudos tarnyba