Vasara – paprastai aktyvus renginių metas. Ši vasara taip pat ne išimtis, juolab, kad neseniai  atšaukti visi ribojimai, susiję su ekstremaliąja situacija dėl COVID-19 ligos, ir visuomenės noras dalyvauti renginiuose tikriausiai yra didelis. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad tiek dėl pandemijos, tiek dėl kitų užkrečiamųjų ligų, kurios pastaruoju metu kelia susirūpinimą Europoje ir pasaulyje, visada prieš vykstant į masinį renginį ar į kitus su juo susijusius neformalius susibūrimus, reikėtų atsiminti, kad mūsų sveikatos išsaugojimas labai priklauso nuo mūsų pačių elgesio.

Viena iš naujausių grėsmių visuomenės sveikatai, dėl kurios pasaulyje ir Europoje sunerimta pastarosiomis savaitėmis – beždžionių raupai. Ir nors Lietuvoje šios ligos atvejų nėra užregistruota, specialistai atkreipia dėmesį į jos plitimo būdus ir prevencines priemones.

Skelbiama, kad didžiausia tikimybė užsikrėsti beždžionių raupais yra asmenims, turintiems ilgalaikį artimą kontaktą ar tiesioginį kontaktą su ligoniu ar sergančiu gyvūnu. Užsikrėsti galima ir liečiantis su užkrėsto žmogaus kūno skysčiais, odos pažeidimais, taip pat per virusu užkrėstą aplinką, pavyzdžiui, patalynę, rūbus. Šiuo metu vykstančio protrūkio duomenimis (daliai susirgusiųjų  nustatomi pažeidimai lytinių organų arba tarpvietės srityje), tikėtina, jog liga perduodama ir glaudaus fizinio kontakto būdu lytinių santykių metu.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pabrėžia, kad dėl beždžionių raupų įvairūs renginiai neturėtų būti atšaukiami, tačiau labai svarbus žmonių saugus elgesys renginių metu ir  po jų. Saugantis beždžionių raupų patariama laikytis priemonių, mažinančių riziką užsikrėsti ar užkrėsti kitus, t. y. likti namuose, jei atsiranda ligai būdingų požymių, vengti artimo kontakto su sergančiais asmenimis, įskaitant lytinius santykius, kruopščiai laikytis rankų higienos, mažinti lytinių partnerių skaičių, dėvėti kaukę, jei tenka bendrauti su simptomų turinčiais asmenimis.

Primename, kad daugelis ligonių, sergančiųjų beždžionių raupais, serga nesunkiai – karščiuoja,  jaučia nuovargį, galvos, raumenų skausmą. Per tris dienas nuo simptomų pradžios išsivysto bėrimas, niežulys, dažnu atveju pasibaigus bėrimui lieka randų. Reikėtų atkreipti dėmesį, kad užsikrėtęs žmogus gali užkrėsti kitus dar net neatsiradus bėrimams, o tik prasidėjus karščiavimui, galvos, raumenų skausmui. Todėl, jeigu įtariate, kad galėjote užsikrėsti beždžionių raupais, izoliuokitės ir venkite artimo kontakto su kitais, susilaikykite nuo lytinių santykių. Taip nuo ligos apsaugosite artimus žmones.

Pasireiškus beždžionių raupams būdingiems simptomams, reikėtų kreiptis į gydytoją ir izoliuotis kol bus patvirtinta diagnozė bei vėliau laikytis gydytojo nurodymų. Sąlytį su sergančiaisiais turėjusių asmenų  sveikata  būtų stebima  21 dieną po paskutinės sąlyčio  dienos.
NVSC specialistai pataria atsakingai vertinti informaciją, kurią teikia PSO, taip pat pasaulio,  Europos bei Lietuvos užkrečiamųjų ligų priežiūros organizacijos, įvertinti riziką užsikrėsti ar užkrėsti kitus ir elgtis atsakingai ne tik savo, bet ir savo artimųjų sveikatos atžvilgiu.

Epidemiologai taip pat primena, kad nors Lietuvoje atšaukti visi ribojimai, susiję su COVID-19 pandemija,  masiniuose renginiuose ar susibūrimuose nepatariama dalyvauti, jeigu jaučiate ūmios viršutinės kvėpavimo takų infekcijos simptomus (sloga, kosulys, gerklės skausmas, karščiavimas) ar kitų užkrečiamųjų ligų požymius (pykinimas, vėmimas, bėrimas ir pan.). Be to, uždarose patalpose vykstančiuose renginiuose rekomenduojama dėvėti kaukes arba respiratorius.

„Džiugu, kad šiandieninė epidemiologinė situacija mums leidžia atnaujinti socialinį gyvenimą. Tačiau norėtume priminti, kad dažniausiai nuo mūsų pačių elgesio priklauso, į kurią pusę ta situacija krypsta. Tad likti namuose jaučiant karščiavimą, sloguojant,  kosint ar atsiradus kitų užkrečiamosioms ligoms būdingų simptomų, turėtų būti mūsų visų pareiga prieš visą visuomenę“, – pataria NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja, laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas Giedrė Aleksienė.

 

NVSC informacija