Atsižvelgdama į Europos vaistų agentūros (EMA) rekomendaciją, Europos Komisija pakeitė COVID-19 vakcinos „Novavax“ (gamintojas „Nuvaxovid“) registracijos sąlygas ir leido ja skiepyti vaikus nuo 12 metų amžiaus. Registruotis vakcinacijai bus galima nuo 2022 m. liepos 15 d.

„Novavax“ vakcina 12–17 metų amžiaus vaikams bus skiriama taip pat kaip 18 metų ir vyresniems asmenims: vakcina bus suleidžiama į žasto raumenis dviejų dozių kursu, darant 3 savaičių pertrauką. Registruotis vakcinacijai galima, registruojantis internetu tinklalapyje Koronastop.lt.

Iki šiol „Novavax“ vakcina buvo skiepijami tik asmenys nuo 18 metų amžiaus. Leisti skiepyti jaunesnius asmenis nuspręsta po klinikinio tyrimo, kuris parodė, kad paauglių imuninis atsakas į šią vakciną, matuojamas kaip antikūnų prieš SARS-CoV-2 kiekis, buvo panašus į 18–25 metų amžiaus jaunų suaugusiųjų (kurie dalyvavo pagrindiniame tyrime, naudotame vertinant vakcinos veiksmingumą suaugusiesiems) atsaką.

Dažniausios nepageidaujamos reakcijos paaugliams dažniausiai yra panašios į tas, kurios pasireiškia 18 metų amžiaus ir vyresniems žmonėms. Tai – jautrumas, skausmas, paraudimas ir patinimas injekcijos vietoje, galvos, raumenų ir sąnarių skausmas, nuovargis, pykinimas ar vėmimas, karščiavimas ir kt. Karščiavimas paaugliams pasireiškia dažniau nei suaugusiesiems. Šios reakcijos dažniausiai būna lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeina po keleto dienų.

Plačiau apie nepageidaujamas reakcijas ir klinikinį tyrimą skaitykite EMA pranešime.

Primename, kad asmenims nuo 12 metų amžiaus šiuo metu gali būti skiriamos trys vakcinos nuo COVID-19: „Comirnaty“, „Spikevax“ ir „Novavax“.

SAM Spaudos tarnyba