Ligonių kasų specialistai abiturientams primena, kad mokyklos baigimas reiškia ne tik naują gyvenimo etapą, bet ir naujus įsipareigojimus rūpinantis savo privalomuoju sveikatos draudimu.

Visi jaunuoliai baigę mokyklą valstybės lėšomis privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) yra apdrausti iki rugpjūčio 31 d. Nuo rugsėjo 1-osios PSD valstybės lėšomis bus apdrausti tik tie abiturientai, kurie pradės mokytis Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos (ES), taip pat Europos ekonominės erdvės (EEE) šalių ir Šveicarijos profesinėse, aukštosiose mokyklose pagal nuolatinės (dieninės) studijų formos studijų programą. Jaunuoliai, kurie pasirinks ištęstinių studijų programą, draudimu pasirūpinti turės patys.

18 metų sulaukę Lietuvos gyventojai, kurie nesimokys bendrojo lavinimo, profesinėse mokyklose, nestudijuos Lietuvos ar kitų Europos šalių aukštosiose mokyklose, neįsidarbins ar nebus draudžiami valstybės lėšomis dėl kitų priežasčių, turės kiekvieną mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos savarankiškai mokėti PSD įmokas – 58,63 euro.

Jaunuoliams, baigusiems mokyklą ir pasirinkusiems studijas užsienyje, svarbu žinoti:

  • Išvykdami studijuoti į ES šalių, Norvegijos, Lichtenšteino, Islandijos ar Šveicarijos aukštąsias mokyklas pagal nuolatinės formos studijų programas, jaunuoliai ligonių kasoms turi pateikti patvirtintos formos prašymą ir mokymo įstaigos išduotą pažymą. Tai galima padaryti užpildžius elektroninę prašymo formą Valstybinės ligonių kasos (VLK) elektroninių paslaugų platformoje, pasinaudojus E. pristatymu, atsiuntus paštu, atvykus į teritorinių ligonių kasų Gyventojų aptarnavimo skyrius ar pateikus per įgaliotą asmenį. Prašymo formą galima rasti čia.
  • Moksleiviams, išvykusiems nuo 2021 m. sausio 23 d. mokytis į ES šalis pagal bendrojo ugdymo programas, taip pat, kaip ir būsimiems studentams, reikia ligonių kasoms pateikti patvirtintos formos prašymą ir mokymo įstaigos išduotą dokumentą (pažymą). Prašymo formą galima rasti čia.
  • Išvykstant studijuoti į minėtas Europos šalis nereikia deklaruoti išvykimo iš Lietuvos. Priešingu atveju PSD negalios.
  • Užsienio mokymo įstaigos išduotą dokumentą (pažymą), taip pat ir prašymą pateikti privalu kiekvienais mokslo metais, nes studentų PSD galiojimas tvirtinamas vieneriems akademiniams metams.
  • Lietuvos studentai, studijų metais atliekantys praktiką ar išvykę mokytis pagal mainų programas į ES, EEE šalis ar Šveicariją, taip pat yra draudžiami PSD valstybės lėšomis, jiems niekuo rūpintis nereikia.
  • Studijas Jungtinėje Karalystėje (JK) po 2021 m. sausio 1 d. pradėję jaunuoliai, nebeturi teisės būti draudžiami PSD valstybės lėšomis. Jie privalo mokėti įmokas savarankiškai. Tačiau šie studentai turi teisę kreiptis į JK  kompetentingą įstaigą dėl sveikatos mokesčio kompensacijos.
  • Išvykdami studijuoti į trečiąsias šalis, pavyzdžiui, į Jungtines Amerikos Valstijas, Kanadą, Australiją, studentai savo sveikatos draudimu turi pasirūpinti patys – apsidrausti privačiu draudimu. Išvykstantiems svarbu Lietuvoje nepamiršti deklaruoti išvykimą, kad nesikauptų PSD įmokų skola.
  • Planuojant kelionę, svarbu neužmiršti iš anksto pasigaminti Europos sveikatos draudimo kortelės. Ją galima užsisakyti elektroniniu būdu prisijungus prie https://e.vlk.lt sistemos.

VLK duomenimis, 2022 m. Europos šalių aukštosiose mokyklose studijavo arti 4 tūkst. studentų, kurie privalomuoju sveikatos draudimu buvo draudžiami valstybės lėšomis Lietuvoje.

Infografiką galite atsisiųsti iš čia.

Daugiau infografikų rasite čia.

Klaipėdos teritorinės ligonių kasos informacija

(Freepik nuotr.)

Ligonių kasos kviečia:

VLK informacija