Maisto kodekso komisija (Codex Alimentarius komisija) (toliau – MK komisija) šiemet švenčia 60 metų jubiliejų. Pirmoji MK komisijos sesija įvyko 1963 metais.

MK komisija įsteigta 1961 m. Jos steigėjos yra Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacija (MŽŪO) ir Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). MK komisijos pagrindinis tikslas – ruošti tarptautines maisto normas (standartus, rekomendacijas normas, praktikos taisykles), pritaikomas maisto gamybos ir paskirstyto etapuose, apsaugant vartotojų sveikatą, taip pat užtikrinant laisvą prekių judėjimą. Nuo įkūrimo metų MK komisija sukūrė šimtus tarptautiniu mastu pripažintų standartų (Standartai), Maisto kodekso rekomendacijų (Rekomendacijos), praktikos kodeksų (Praktikos kodeksai).

Be to, ji patvirtino tūkstančius leistinų priedų (Maisto priedai), teršalų (Teršalai) ir cheminių medžiagų likučių kiekių maiste (PesticidaiVeterinariniai vaistai). Šie standartai ir normos yra rekomendacinio pobūdžio iki valstybė-narė juos perkelia į savo norminius aktus. Šių dokumentų tikslas – užtikrinti, kad maistas būtų saugus visiems ir visur.

MK komisiją sudaro sekretoriatas, vykdomasis komitetas, 10 kodekso komitetų, sprendžiančių bendruosius klausimus (bendrų principų, maisto priedų, teršalų, analizės ir mėginių ėmimo metodų bei kiti komitetai), keturi veikiantys produktų komitetai, užsiimantys atskirų maisto produktų grupių standartų ir kodekso tekstų rengimu (žuvies ir jos produktų, šviežių vaisių ir daržovių, riebalų ir aliejų, prieskonių ir kulinarinių žolių komitetai), šeši MŽŪO / PSO koordinaciniai komitetai (Europos, Afrikos, Azijos, Lotynų Amerikos ir Karibų, Artimųjų Rytų, Šiaurės Amerikos ir Didžiojo vandenyno pietvakarių) (Komitetai).

Europos koordinacinis komitetas vykdo Europos valstybių, dalyvaujančių MK komisijos veikloje, koordinavimą. 2022 m. MK komisijos 44-ojoje sesijoje Vokietija buvo patvirtinta Europos koordinatoriumi dvejiems metams.

MK komisijos darbe dalyvauja 189 valstybės (Nariai), kaip MK komisijos narės, ir 235 įvairios organizacijos (Stebėtojai), kaip MK komisijos stebėtojos. Valstybių, kaip MK komisijos narių, veikla vykdoma per MK komisijos nacionalinius atstovus.

Lietuvoje MK komisijos nacionalinis atstovas yra Higienos institutas.

 

 

Informaciją parengė Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro Visuomenės sveikatos skyriaus vyr. specialistas Albertas Barzda, el. p. albertas.barzda@hi.lt

back