Maudynės – smagi pramoga. Mėgaujantis ja, reikia nepamiršti, kad neatsakingai įrengta ar pasirinkta maudynių vieta, neatsargus elgesys vandenyje ar prie vandens, taisyklių nepaisymas gali kainuoti gyvybę. Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centras primena, kad nuo 2021 m. kasmet liepos 25 d. minima Pasaulinė skendimo prevencijos diena. Ši pasaulinė iniciatyva yra galimybė priminti apie skendimų problemą visame pasaulyje bei siūlyti gyvybę gelbstinčius sprendimus.

Kasmet pasaulyje nuskęsta maždaug 236 000 žmonių, ir tai nėra galutinis skaičius, nes į šį skaičių neįtrauktos su vandens transportu susijusios žūtys ir potvynio aukos. 90 procentų paskendimų įvyksta mažo ir vidutinio ekonominio išsivystymo šalyse. Ypač daug žmonių skęsta kaimo vietovėse. Net 68 kartus skiriasi mažiausias ir didžiausias paskendimo rodiklis tarp šalių! Per pastarąjį dešimtmetį pasaulyje paskendo daugiau nei 2,5 mln. žmonių.

Pasauliniu mastu dažniausiai skęsta 1–4 metų ir 5–9 metų amžiaus vaikai. Šios netektys yra neišmatuojamas skausmas žuvusiųjų artimiesiems ir didžiuliai socialiniai bei ekonominiai praradimai šalims.

2022 m. Lietuvoje nuskendo 117 žmonių (iš jų – 4 vaikai), t. y. daugiau nei 4 atvejai 100 000 gyventojų. Nors skendimų per pastaruosius 20 metų Lietuvoje labai sumažėjo, tačiau Lietuva vis dar priskiriama prie tų šalių, kuriose situacija yra labai bloga ir reikia imtis neatidėliotinų priemonių ją gerinti.

2023 m. 76-oji Pasaulio sveikatos asamblėja priėmė rezoliuciją dėl skendimo prevencijos. Rezoliucijoje priimtas Jungtinių Tautų (toliau – JT) Generalinės Asamblėjos kvietimas Pasaulio sveikatos organizacijai (toliau – PSO) koordinuoti veiksmus JT skendimo prevencijos kampanijoje, t. y., liepos 25 d., tinkamai paminėti Pasaulinę skendimo prevencijos dieną. PSO vadovauja Pasaulinės skendimo prevencijos dienos pasirengimui, rengia informacinę medžiagą, remia šalių nacionalines bei vietines iniciatyvas bendruomenėse visame pasaulyje. Viena iš siūlomų veiklų – liepos 25 d. vieną ar kelis svarbius šalies objektus apšviesti mėlyna šviesa (1 pav.).

1 pav. Pasaulinės skendimo prevencijos dienos plakatas.

PSO rekomenduoja suteikti galimybę visiems norintiems susipažinti su Pasaulinei skendimų prevencijos dienai skirta informacija ir žiniasklaidoje naudoti grotažymę #DrowningPrevention. Pasaulinės skendimo prevencijos dienos tema – „Nors viena priemonė skendimo prevencijai“, o rekomenduojamas šūkis – „Nuskęsti gali bet kas, bet neturėtų niekas!“.

2023 m. gegužės 22 d. PSO įsteigta Pasaulinė skendimo prevencijos dienos minėjimo darbo grupė organizavo nuotolinį seminarą, kuriame viso pasaulio skendimo prevencijos organizacijos ir partneriai buvo paraginti: bendradarbiauti planuojant 2023 m. Pasaulinės skendimo prevencijos dienos renginius ir reklamines kampanijas, į jos paminėjimą įtraukti kuo platesnį žmonių ir atsakingų institucijų ratą, dalintis informacija apie esamus ir būsimus PSO išteklius, skirtus paminėti šiai dienai, informuoti partnerius, kokie PSO darbai jau vykdomi skendimo prevencijos srityje.

PSO 2023 metų Pasaulinės skendimo prevencijos dienos proga ir toliau daug dėmesio skirs saugaus elgesio prie vandens bei vandenyje ir skendimo prevencijos informacijos skleidimui, primindama žmonėms, kad nuskęsti gali bet kas, bet neturėtų niekas! Norime supažindinti su šešiomis moksliniais įrodymais pagrįstomis ir nebrangiomis skendimo prevencijos priemonėmis, kurias naudojant šalys gali labai sumažinti skendimo riziką (2 pav.).

2 pav. Skendimo prevencijos priemonės.

Dar 2022 metais, PSO minėdama Pasaulinę skendimo prevencijos dieną, paragino suinteresuotąsias šalis „Padaryti bent vieną dalyką“, kuris padidintų žmonių saugumą vandenyje ir šalia jo. Buvo pasiūlytos gairės, ką galėtų nuveikti asmenys, grupės ir vyriausybės. Šalys atsiliepdamos į tokį kvietimą sukūrė nacionalines skendimo prevencijos strategijas, rengė visuomenės informavimo apie saugų elgesį vandenyje ir prie vandens kampanijas, daugybė žmonių baigė plaukimo įgūdžių kursą arba ėmė dalintis su kitais žmonėmis turimais plaukimo, saugaus gelbėjimo ir gaivinimo įgūdžiais. Žmonių skendimo problema buvo sprendžiama įvairiais būdais.

Remdamasi 2022 metų gerąja patirtimi, PSO prašo ir šiais metais visų šalių vyriausybines bei nevyriausybines organizacijas, bendruomenes atsiliepti į raginimą imtis veiksmų siekiant užkirsti kelią skendimams:

  • Jei dar nesate susijęs su skendimo prevencija, tada dalyvaukite kampanijoje „Padarykite bent vieną dalyką“, nepriklausomai nuo to, ar esate vienas asmuo, ar grupė žmonių, ar bendruomenė, ar vyriausybinė, ar nevyriausybinė organizacija.
  • Jei jau pradėjote organizuoti skendimo prevencijos priemones, tada įvertinkite, ar visos kampanijos „Patobulinkite bent vieną dalyką“ priemonės veikia taip, kaip turėtų. Visada yra galimybė įtraukti platesnį partnerių ratą, pasirūpinti, kad prevencinės priemonės būtų kuo plačiau prieinamos.
  • Jei daug dirbate skendimo prevencijos srityje, vykdote ne vieną programą, tai pasinaudokite kampanijos „Pridėkite bent vieną dalyką“ gerąja patirtimi ir prijunkite ją prie savo programos. Visada galima padaryti daugiau!

Ką gali padaryti vienas asmuo:

  • Pasidalinti kampanijos medžiaga.
  • Pradėti lankyti plaukimo ir saugaus elgesio vandenyje ir prie vandens užsiėmimus.
  • Pasidalinti įgytomis žiniomis savo bendruomenėje.

Ką gali padaryti grupė asmenų:

  • Organizuoti viešus skendimo prevencijos renginius.
  • Sukurti ir pasiūlyti naują skendimo prevencijos programos modelį.
  • Bendradarbiauti su kitomis skendimo prevencinėmis grupėmis.
  • Padėti spręsti bendruomenių maudyklų saugumo problemas.

Vyriausybės gali:

  • Sukurti arba paskelbti naują skendimo prevencijos politiką, strategiją ar teisės aktus arba patobulinti esamas sėkmingai vykdomas programas.
  • Gerinti Vyriausybės vadovaujamų skendimo prevencijos priemonių viešinimą.
  • Koordinuoti nacionalinę akciją, skirtą Pasaulinei skendimo prevencijos dienai (liepos 25 d.) paminėti.
  • Pasidalinti savo šalies skendimo prevencijos programos gerąja patirtimi su kitomis šalimis.

 

Pasaulinė skendimo prevencijos diena suteikia puikią galimybę kiekvienai šaliai atkreipti dėmesį į skendimo mastą ir prevenciją tiek artimoje aplinkoje, tiek pasaulyje.

Paskendimas neturi virsti nelaimingu atsitikimu, nes jo galima išvengti, įdėjus kartais net visai nedaug pastangų.

 

Minėdami Pasaulinę skendimo prevencijos dieną, įsipareigokime padaryti nors po vieną veiksmą, apsaugant save, savo artimuosius ir viso pasaulio žmones!

 

 

 

Daugiau informacijos suteiks Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro Visuomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vyriausioji specialistė Liuda Ciesiūnienė, el. p. liuda.ciesiuniene@hi.lt, mob.tel. +370 658 86 750

 

Daugiau informacijos: https://www.who.int/campaigns/world-drowning-prevention-day/2023