Jau ne pirmus metus Lietuvos gyventojai gali laisviau vykti gydytis į kitas šalis. Lietuvoje privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti gyventojai kaip ir kasmet, taip ir pernai dažniausiai rinkosi kaimynines šalis tarpvalstybinei sveikatos priežiūrai gauti, o suteiktų medicinos paslaugų pobūdis išliko panašus.

„Praeitais metais ligonių kasos 118 Lietuvos gyventojų kompensavo kitose Europos ekonominės erdvės šalyse patirtas išlaidas už jose suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas, įsigytus vaistus ar medicinos pagalbos priemones. Tam prireikė 184 tūkst. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Tai net 43 tūkst. eurų daugiau nei užpernai“, – sako Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) Tarptautinių reikalų skyriaus patarėja Inga Ježerkauskaitė.

Praėjusiais metais Lietuvos gyventojai gydytis dažniausiai vyko į kaimynines šalis – Latviją (48 prašymai) ir Lenkiją (47 prašymai). Dėl sveikatos priežiūros paslaugų keliauta ir į Vokietiją – pateikta 20 prašymų kompensuoti patirtas tarpvalstybinės sveikatos priežiūros išlaidas. Kur kas rečiau pernai gydytasi Slovakijoje, Belgijoje, Estijoje ir kitose šalyse.

Pasak VLK specialistės, pernai dažniausiai (43 atvejais) buvo kompensuotos medicininės reabilitacijos paslaugos Lenkijoje, Slovakijoje, Latvijoje, Belgijoje, Ispanijoje ir Maltoje. Net 36 atvejais buvo kompensuotos stacionarinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos, suteiktos Latvijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Estijoje, Ispanijoje, Belgijoje ir Kroatijoje. Pacientai taip pat buvo konsultuoti gydytojų specialistų – 28 atvejais buvo kompensuotos ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos, suteiktos Latvijos, Lenkijos ir Vokietijos gydymo įstaigose. 22 atvejais buvo įsigyti vaistai. Prašyta kompensuoti ir ortopedijos technikos priemonių ar medicinos pagalbos priemonių įsigijimo išlaidas.

Didžiausia iš PSDF pernai išmokėta kompensacija pacientui siekė daugiau nei 11 tūkst. eurų už operaciją, atliktą Latvijos gydymo įstaigoje, o mažiausia – 49 eurus – už Lenkijoje įsigytus vaistus.

„Skaičiuojama, kad per pastaruosius penkerius metus ligonių kasos iš viso sulaukė 627 prašymų kompensuoti tarpvalstybinės sveikatos priežiūros išlaidas. Joms kompensuoti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo buvo išleista daugiau nei 652 tūkst. eurų“, – sako I. Ježerkauskaitė.

Ligonių kasos primena, jog Lietuvos apdraustieji Europos Sąjungos valstybėse, Islandijoje, Lichtenšteine ar Norvegijoje, gavę sveikatos priežiūros paslaugas ir už jas susimokėję, ne vėliau kaip per 1 metus gali kreiptis į ligonių kasas dėl patirtų išlaidų kompensacijos. Pacientai patys gali rinktis sveikatos priežiūros paslaugų tiekėją kitoje šalyje, nepriklausomai nuo to, ar tai yra privati, ar viešoji įstaiga.

Išlaidos pacientui kompensuojamos tokia dalimi, kiek už atitinkamas medicinos paslaugas PSDF lėšomis mokama Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigoms.

(Freepik nuotr.)

Ligonių kasos kviečia:

VLK informacija