Paskutinį balandžio mėnesio trečiadienį yra minima Tarptautinė triukšmo supratimo diena. Ši diena pasaulyje pradėta minėti nuo 1996 metų, siekiant didinti informuotumą apie triukšmo poveikį žmonių sveikatai ir gerovei.

Kas yra triukšmas?

Triukšmu vadinamas nepageidaujamas žmogui garsas, sklindantis iš įvairių (natūraliųjų ir dirbtinių) garso šaltinių. Fiziologiniu požiūriu tai bet koks garsas, kuris trukdo normaliam žmogaus darbui ar poilsiui. Akustinis triukšmas – įvairaus stiprumo ir dažnio garso bangų visuma, kuri gali sukelti nepalankias bei kenksmingas pasekmes sveikatai.

Pagrindiniai triukšmo šaltiniai yra transporto priemonės, statybos mašinos bei mechanizmai, technologiniai įrenginiai (kompresoriai, staklės, štampai, elektros varikliai ir kt.), šventiniai renginiai. Buityje taip pat naudojama daug triukšmo šaltinių: televizoriai, muzikiniai centrai, muzikos instrumentai, vaikų žaislai, dulkių siurbliai ir kt.

Natūralus gamtinis triukšmas – jūros ošimas, upelio čiurlenimas, medžių šlamėjimas, paukščių čiulbėjimas pasižymi visai kitokiomis akustinėmis charakteristikomis, jis nesukelia jokių neigiamų emocijų bei pasekmių sveikatai. Priešingai, natūralus gamtinis triukšmas veikia žmogų raminančiai, gerina jo nuotaiką, praturtina emocinę sferą.

Koks yra triukšmo poveikis žmogaus sveikatai?

Triukšmo poveikis žmogaus organizmui gali būti tiesioginis/specifinis ir netiesioginis/nespecifinis. Tiesioginis specifinis neigiamas triukšmo poveikis dažniausiai siejamas su klausos ir klausos organų pažeidimais, kuriuos sukelia labai stiprūs garsai, pavyzdžiui sprogimo garsas ir t.t.

Netiesioginis nespecifinis neigiamas poveikis dažniausiai siejamas su kitų žmogaus organizmo sistemų pakenkimu (centrinės nervų sistemos, širdies ir kraujagyslių), tai gali būti: galvos skausmas, nemiga, cypimas ausyse, nesugebėjimas susikaupti, sumažėjęs protinis ir fizinis darbingumas ir t.t. Netiesioginį triukšmo poveikį sveikatai sukelia ne tokie stiprūs garsai, tačiau jų žalos dydis žmogaus organizmui tiesiogiai priklauso nuo trukmės.

Ar laikui bėgant tampame „atsparūs“ triukšmui?

Dabartinis gyvenimo būdas – miestų plėtra, automobilių gausa, pramonės vystymasis ir pan. sukelia nuolatinį ūžesį, triukšmą ir gausmą. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) triukšmą įvardija kaip vieną iš taršos būdų. Priešingai nei teršiant chemikalais, žmonės nemato tikrųjų triukšmo taršos padarinių, tačiau tai neigiamai veikia žmonių gyvenimo kokybę. Pažvelgus į miesto gyventojus, vaikus, lankančius darželį ar mokyklą, bei darbuotojus, dirbančius triukšmingoje aplinkoje, akivaizdu, jog dauguma nebeatpažįsta triukšmo kaip dirgiklio.

Nors dauguma žmonių pripranta prie triukšmo ir jo nebepastebi, tačiau net ir nereaguojant į garsus, žmogaus smegenys nenustoja registruoti iš išorės siunčiamų signalų. Tik visiška tyla leidžia joms šiek tiek pailsėti.

Kaip apsisaugoti nuo triukšmo?

  • Naudokite klausos prevencines priemones, jei esate veikiamas didelio triukšmo (pjaunant žolę, remontuojant butą ir kt.).
  • Jei esate koncerte ar diskotekoje, būkite atokiau nuo garso kolonėlių, pasinaudokite pertrauka.
  • Klausydamiesi muzikos per grotuvo ausines, pasirinkite tinkamą (saugų) garso lygį.
  • Pirkdami žaislus vaikams, atkreipkite dėmesį į jų skleidžiamą triukšmą. Būtina atsiminti, kad vaikai žaisdami dažnai laiko daiktus šalia ausų.
  • Stenkitės daugiau laiko praleisti gamtoje.

Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primina, kad turime išmokti susigyventi ne tik su dirbtinai sukeliamu triukšmu, bet ir mėgautis natūralios gamtos garsais ar tiesiog pasidžiaugti tyla. Kiekvienas iš mūsų siekiame susikurti sau malonią aplinką, tačiau nevertėtų pamiršti, kad aplink esama ir kitų žmonių. Tyla padeda ne tik nusiraminti, tačiau išgirsti save ir kitus, todėl kiekvienas turime stengtis, kad triukšmas netrikdytų nei mūsų pačių, nei aplinkinių ramybės.

 

Visuomenės sveikatos specialistė Aušra Šukaitienė

 

 

Parengta pagal:

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro informaciją

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM informaciją.