person-holding-thermometer-3873188.jpg

Koronaviruso infekcijos (COVID-19) grėsmės akistatoje smarkiai išaugus medicinos priemonių paklausai, į Lietuvos rinką pateko nekokybiškų bekontakčių infraraudonųjų spindulių termometrų. Jie buvo parduodami įvairiose platinimo vietose bei internete. Atlikusi tyrimą tai nustatė Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (Akreditavimo tarnyba). Šiuo metu nurodyta iš pardavimų pašalinti visas reikalavimų neatitinkančias medicinos priemones bei pateikti informaciją, kam šie termometrai buvo parduoti. O pirkėjai raginami atkreipti dėmesį į specialų medicininių priemonių ženklinimą, garantuojantį kokybę.

Informaciją apie įsigytus  teisės aktų reikalavimų neatitinkančius bekontakčius infraraudonųjų spindulių termometrus Akreditavimo tarnyba gavo iš Lietuvos gydymo įstaigų. Taip pat skundų buvo gauta iš pavienių žmonių ir iš kai kurių šalies muitinės postų, per kuriuos ketinta įvežti šių netinkamų termometrų.

Siekiant įsigyti tinkamą medicinos priemonę, pirmiausia, rekomenduojama atkreipti dėmesį į jos ženklinimą.

Kokybiškų medicininių termometrų ženklinimas:
•    Medicinos priemonės pakuotė ir pati medicinos priemonė turi būti paženklinta atitikties ženklu „CE“ su greta nurodytu paskelbtosios įstaigos identifikacijos numeriu  xxxx (t. y. šalia CE ženklo turi būti nurodytas keturženklis skaičius).
•    Turi būti nurodyti medicinos priemonės gamintojo duomenys. Jei gamintojas įsisteigęs ne Europos Sąjungoje, turi būti nurodyti gamintojo įgaliotojo atstovo duomenys.
•    Medicinos priemonės etiketėje turi būti nurodytas serijos numeris.
•    Prie medicinos priemonės privalo būti pridėta lietuvių kalba parengta naudojimo instrukcija.

Specialistai pastebi, kad koronaviruso pandemija neigiamai paveikė visų medicinos priemonių saugą – rinkoje pasirodė daugiau nesaugių ir nesertifikuotų medicinos priemonių, tokių kaip ir minėtieji nekokybiški bekontakčiai termometrai. Todėl tiek gydymo įstaigos, tiek piliečiai raginami atidžiai rinktis priemones, ypač internete.

Akreditavimo tarnybos ir SAM Spaudos tarnybos informacija