Kiekvienais metais trečiąjį lapkričio ketvirtadienį minima Tarptautinė nerūkymo diena. Ši diena tai puiki proga atsisakyti šio žalingo įpročio savo ir savo artimųjų sveikatos labui.

Rūkymas –  tai narkomanijos rūšis, kuri sąlygoja daugiau sveikatos problemų ir mirčių, negu visos kitos legalios ir nelegalios narkotinės medžiagos sudėjus kartu. Rūkymas yra viena svarbiausių mirties priežasčių pasaulyje. Tabako dūmuose randama per 4000 cheminių junginių, iš kurių net keli šimtai laikomi kenksmingais sveikatai, o apie 40 iš jų yra patvirtinti kancerogenais, kurie sukelia vėžį ar skatina jo vystymąsi. Kancerogenai patenka į organizmą su dervomis ir labiausiai pakenkia lūpų, burnos ertmės, gerklų, bronchų gleivinę, todėl ilgalaikis rūkymas sąlygoja ryklės, gerklų, stemplės, plaučių, o taip pat ir skrandžio, kasos, kepenų ir šlapimo pūslės vėžio atsiradimą. Dervos yra pavojingiausios cigarečių cheminės medžiagos. Jos nusėda kvėpavimo takuose ir ilgainiui gali sukelti vėžį ir plaučių ligas. Be to, jos silpnina imuninę sistemą.

Atkreipiame dėmesį, kad nėra nežalingo rūkymo būdo, todėl net ir įprastas tabako cigaretes pakeitę cigaru, pypke, kaljanu ar elektronine cigarete, neišvengsime su rūkymu susijusios rizikos sveikatai.

Daug naudingos informacijos susijusios su rūkymu galima rasti Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento sukurtoje internetinėje svetainėje  www.nerukysiu.lt .

Taip pat visus rūkančius kviečiame atlikti testą „Ar esi priklausomas nuo nikotino“ ir sužinoti savo priklausomybės lygį. Jums tereikia paspausti šią nuorodą ir atsakykite į kelis klausimus – http://nerukysiu.lt/kaip-mesti-rukyti/ar-esi-priklausomas-nuo-rukymo/. Jei nerūkote, pasidalinkite šia informacija su tais, kuriems tai aktualu ir kurių sveikata Jums rūpi.

Jei nepavyksta pačiam mesti rūkyti, patarimo ir pagalbos galima kreiptis į savo šeimos gydytoją. Įvairią pagalbą metantiems rūkyti teikia pirminio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaigos (pirminės sveikatos priežiūros centrai, psichikos sveikatos centrai ir kt.), priklausomybės ligų centrai, visuomenės sveikatos biurai, kitos įstaigos, įmonės ir organizacijos.

 

Vilkaviškio rajono savivaldybėje pagalbą galima gauti:

Vilkaviškio pirminės sveikatos priežiūros centre, psichikos sveikatos skyrius, tel. (8-342) 60114.

Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure:

  • psichologas tel. 8 616 89223
  • anoniminių priklausomybių konsultantas (suaugusiems) tel. 8 682 41407
  • anoniminių priklausomybių konsultantas (jaunuoliams) tel. 8 624 54585

Visuomenės sveikatos specialistė Aušra Šukaitienė