Radiacinės saugos centro (RSC) specialistai primena, kad Lietuvoje veikia Radiacinio pavojaus ankstyvojo perspėjimo sistema, t. y. vadinamosios RADIS stotys. Jų paskirtis stebėti jonizuojančiosios spinduliuotės lygį šalyje ir informuoti gyventojus apie jo pasikeitimus. Įvykus avarijai, gyventojai būtų perspėjami trumpaisiais pranešimais į mobiliuosius telefonus, garsinių sirenų signalais ir informuojami per Lietuvos nacionalinį radiją ir televiziją.

Vietovėse, kur nėra sirenų ir galimybių panaudoti kitas perspėjimo sistemas, žmonės būtų perspėjami ir informuojami išsiunčiant policijos, ugniagesių, greitosios medicinos pagalbos ir kitų tarnybų transporto priemones.

RADIS stočių teikiamus duomenis nuolatos stebi RSC specialistai. Šiuos duomenis galima stebėti RSC interneto svetainėje pasirinkus aktyvią nuorodą „Radiacinis fonas Lietuvoje“ arba paspaudus čia.

RSC pažymi, kad #Žinojimasaugo: kuo geriau būsime informuoti, tuo tiksliau žinosime, kaip elgtis, jeigu įvyktų ekstremali situacija.

Gavus saugos signalą reikia eiti arba likti pastato viduje

Gavus civilinės saugos signalą „Dėmesio visiems“, reikia nedelsiant eiti į pastato vidų arba likti pastato viduje, įsijungti Lietuvos nacionalinį radiją ar televiziją, išklausyti skelbiamą informaciją ir elgtis taip, kaip yra rekomenduojama.

Atsakingos institucijos įvertins avarijos galimą pavojų, meteorologines sąlygas (vėjo kryptis ir greitis, krituliai), kitas aplinkybes ir, atsižvelgusios į tai, teiks rekomendacijas dėl apsaugomųjų veiksmų taikymo (slėpimosi, gyventojų evakavimo ar laikinojo perkėlimo, skydliaukės blokavimo stabiliojo jodo preparatais, maisto, geriamojo vandens vartojimo apribojimų ir kt.).

Gavus pranešimą apie įvykusią branduolinę avariją, reikia skubiai eiti į artimiausią pastatą, o esant patalpoje – nedelsiant uždaryti ir užsandarinti langus, vėdinimo angas ir išjungti oro kondicionavimo sistemas, kurios naudoja išorės orą. Būnant lauke nosį ir burną reikia uždengti nosine, šaliku ar bet kokia kita medžiaga, galinčia apsaugoti kvėpavimo takus. Tai padės sumažinti radioaktyviųjų medžiagų patekimą į organizmą. Grįžus iš lauko reikia atsargiai nusivilkti galimai radioaktyviosiomis medžiagomis užterštus drabužius, jų nepurtyti  ir nevalyti, sudėti į plastikinį maišą ir laikyti jį atokiau nuo žmonių bei gyvūnų. Jeigu turite galimybę nusiprausti, tuomet kuo skubiau tai reikia padaryti su muilu po tekančiu vandeniu arba kruopščiai nuvalyti atviras kūno vietas sudrėkintu rankšluosčiu ar drėgnomis servetėlėmis.

SAM rekomenduos, kada vartoti kalio jodido tabletes

Įvykus avarijai Baltarusijos AE, aplinkoje pasklistų įvairių radionuklidų, taip pat ir radioaktyvusis jodas. RSC, įvertinęs situaciją pateiks siūlymus, kurių pagrindu SAM rekomenduos vartoti stabiliojo jodo preparatus – kalio jodido tabletes. Jos vartojamos siekiant apsaugoti skydliaukę nuo žalojančio radioaktyviojo jodo poveikio. Laiku išgėrus kalio jodido tabletes, skydliaukė užblokuojama (prisotinama) stabiliuoju jodu ir taip apsaugoma nuo įkvėpto radioaktyviojo jodo kaupimosi joje ir sukeliamos žalos – šios liaukos vėžinių ir kitokių susirgimų. Įvairioms žmonių amžiaus grupėms kalio jodido tablečių po 65 mg vienkartinė paros dozė yra:

•    naujagimiams iki 1 mėnesio amžiaus – rekomenduojama kalio jodido vienkartinė dozė yra ketvirtis tabletės;
•    kūdikiams nuo 1 mėn. iki 3 metų amžiaus – rekomenduojama kalio jodido vienkartinė dozė yra pusė tabletės;
•    vaikams nuo 3 iki 12 metų amžiaus – rekomenduojama kalio jodido vienkartinė dozė yra viena tabletė;
•    vaikams nuo 12 metų amžiaus ir suaugusiesiems – rekomenduojama kalio jodido vienkartinė dozė yra dvi tabletės.

Gyventojams nevertėtų įsigyti dozės galios matavimo prietaisų – juos turi naudoti specialistai

RADIS stočių teikiami duomenys yra nuolatos stebimi, tad apie bet kokį gresiantį pavojų, susijusį su radioaktyviųjų medžiagų pasklidimu aplinkoje, gyventojai būtų informuoti nedelsiant. Dėl to įsigyti dozės galios matavimo prietaisų gyventojams nevertėtų. Juos turi naudoti specialistai, gebantys ne tik tinkamai įvertinti išmatuotus dydžius, bet ir atlikti reguliarų prietaisų kalibravimą ir užtikrinti tinkamą priežiūrą.

Daugiau informacijos apie pasiruošimą branduolinei ar radiologinei avarijai galite rasti ekstremalioms situacijoms pasirengti skirtoje svetainėje bei radiacinės saugos centro svetainės skiltyje „Ką reikia žinoti apie pasirengimą branduolinei avarijai?“

Pagal RSC informaciją