Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) specialistai pirmena, kad pneumokokinė infekcija  – tai ūmi bakterinė infekcija, kurią dažniausiai sukelia Streptococcus pneumoniae. Sukėlėjas plinta oro lašeliniu būdu, kuomet patenka į žmogaus apatinius kvėpavimo takus, dauginasi ir dėl to vystosi kvėpavimo takų uždegimas.

Pasak ULAC visuomenės sveikatos specialistės  Astos Skrickienės, dažniausiai pneumokokinės infekcijos sukėlėjas sukelia plaučių uždegimą, bet gali būti ir meningito, anginos, endokardito  arba širdies vožtuvuose esančio bakterijų ar grybelių židinio sukelta liga bei kitų ligų priežastimi.

Pneumokokinė infekcija yra viena pagrindinių sergamumo ir mirtingumo priežasčių pasaulyje. Pneumokokinė infekcija plačiai paplitusi tiek vaikų, tiek suaugusiųjų tarpe. Ypač didelė rizika susirgti vaikams iki 2 metų ir vyresniems nei 65 metų asmenims. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos (toliau – PSO) duomenimis, dėl pneumokokinės infekcijos kasmet pasaulyje miršta 1,6 mln. žmonių.

Vykdant Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. spalio 8 d. įsakymą Nr. V – 1130 „Dėl Pneumokokinės infekcijos rizikos grupių patvirtinimo“, nuo 2015 m. gruodžio 1 d. šalyje pradėtas vykdyti vaikų ir suaugusių asmenų, priklausančių rizikos grupėms, skiepijimas pneumokokine polisacharidine konjuguota vakcina (rizikos grupių sąrašas).

ULAC duomenimis, 2020 m. šalyje nuo pneumokokinės infekcijos paskiepyti 55,1 proc. daugiau (n=21 074) suaugusių asmenų ir 18,3 proc. mažiau (n=584) vaikų (2-18 metų), priklausančių rizikos grupėms lyginant su 2019 metais (13 587 suaugę asmenys ir 715 vaikų). 2020 metais didžiausią paskiepytų suaugusių asmenų dalį sudarė sergantys širdies nepakankamumu (32,5 proc.) ir sergantys onkologinėmis ligomis (30,1 proc.). Tuo tarpu vaikų grupėje didžiausią  paskiepytų dalį sudarė sergantys kvėpavimo takų ligomis (67,0 proc.).

Esant nepalankiai epidemiologinei situacijai dėl koronaviruso infekcijos (COVID–19) ULAC rekomenduoja pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos, siekiant apsaugoti ne tik savo, bet ir artimųjų sveikatą. Pasak PSO, pasiskiepijus nuo pneumokokinės infekcijos sumažėja komplikacijų rizika užsikrėtus kitomis infekcijomis. Tai ypač aktualu vyresniems, lėtinių ligų ar nusilpusį imunitetą turintiems žmonėms. Asmenys, priklausantys rizikos grupei ir pageidaujantys nemokamai pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos turi kreiptis į savo asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

ULAC medikai atkreipia dėmesį, kad dėl susidariusios nepalankios epideminės COVID-19 (koronavirusinės infekcijos) situacijos ir paskelbto karantino šalyje, planiniai skiepijimai nėra atidedami ir turi būti vykdomi pagal LR vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, suaugusiųjų skiepijimų pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą išlaikant skiepijimo schemas.

Daugiau informacijos apie pneumokokinę infekciją .

Daugiau informacijos:
Zigmas Nagys
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro
Švietimo ir komunikacijos skyriaus vedėjas
8 684 33174, zigmas@ulac.lt
www.ulac.lt