Prasideda sveiko gyvenimo būdo įpročius formuojančio edukacinio-kūrybinio konkurso „Gyventi sveikai – gera!“ balsavimas – savo balsą už dalyvių paruoštas prezentacijas bei vaizdo filmukus gali peržiūrėti ir už juos balsuoti visi interneto vartotojai. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) inicijuotame konkurse dalyvauja daugiau nei 130 priešmokyklinio, ikimokyklinio ir pradinio ugdymo įstaigų ar jų grupių iš visos Lietuvos. Primename, kad pagrindinis prizas – trupės „Teatriukas“ sukurto „Sveiko spektaklio“ premjera.

Konkursiniai darbai publikuoti projekto tinklalapio www.gyventisveikaigera.lt skiltyje „Dalyviai“. Dalyvių atliktos užduotys vertinamos pagal dvinarę vertinimo sistemą: bus skaičiuojami interneto vartotojų (1/2 balsų) ir vertinimo komisijos balsai (1/2 balsų). Susumavus balsus bus išrenkami 3 laimėtojai, į kurių įstaigas ir atvyks žavūs spektaklio personažai Mitochondrija ir Melatoninas.

Primename, kad kiekvienas dalyvis turėjo atlikti šešias skirtingas užduotis, aprėpiančias vis kitokią sveiko gyvenimo būdo temą: sveika mityba, fizinis aktyvumas ir grūdinimasis, rankų higiena, kosulio ir čiaudulio etiketas, burnos higiena, stresas, emocijos ir dienotvarkė, žalingi įpročiai ir priklausomybės.

Vykdydami užduotis konkurso dalyviai pasitelkė savo kūrybiškumą ir improvizavo – piešė, fotografavo, filmavo, vaidino, dainavo, šoko. Be to, į kūrybinį procesą įsitraukė ne tik pedagogai ir vaikai, bet ir jų tėveliai, kurių vaidmuo formuojant sveikus ir teisingus vaikų įpročius – ypač svarbus. Vaikai ir pedagogai buvo kviečiami improvizuoti, stengtis formuoti sveikus įpročius ir integruoti juos į ugdymo įstaigos kasdienybę.

Atlikus visas užduotis buvo parengta viena bendra prezentacija ar vaizdo filmukas (apie tai, kaip vaikams sekėsi, ką naujo sužinojo ir pan.), kurie atsiųsti organizatoriams.

Konkurso komisiją sudaro „Sveiko spektaklio“ herojai Mitochondrija ir Melatoninas, šeimos gydytoja Dovilė Ilgūnienė ir Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius.

Visus darbus peržiūrėjusios komisijos nuomone, bendras dalyvių atliktų užduočių rezultatas išties puikus. Anot komisijos narių, labai džiugu, kad į užduočių atlikimą labai intensyviai buvo įtraukti patys vaikai, nes neretai suaugusieji bando jiems padėti ir vienaip ar kitaip tuos darbelius dažnai padaro už juos. Taip pat komisiją nustebino ir aktyvus pačių pedagogų – mokytojų, auklėtojų – įsitraukimas rengiant ir vykdant užduotis, nes kiekviena jų atlikta ir pateikta labai žaismingai ir kūrybiškai. Žinoma, labiausiai narius pradžiugino tai, kad atliekant užduotis vaikams buvo smagu.

Konkursą „Gyventi sveikai – gera!“ Sveikatos apsaugos ministerija organizuoja, įgyvendinama Europos socialinio fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės lėšomis finansuojamą projektą „Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija – informavimas apie veiksmų programą“.